Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ГО «Будівельний союз архітекторів» стверджують про незаконне зайняття приміщення Іллічівським міським судом Одеської області та незаконне здійснення ним правосуддя

20 грудня 2019, 17:15

Голова Іллічівського міського суду Одеської області Семенов О.А. повідомив, що 26 листопада 2019 року на адресу суддів цього суду Пушкарського Д.В. та Смирнова В.В., а також на його ім’я надійшли листи громадської організації «Будівельний союз архітекторів», у яких зазначено, що вказані судді незаконно займають приміщення (кабінети та зали судових засідань), які належать громадській організації на праві приватної власності, а отже, на її думку, незаконно здійснюють правосуддя. Вказана громадська організація вимагає, щоб судді негайно звільнили приміщення, утримались від здійснення у них правосуддя, зазначає, що у протилежному випадку про їхні «незаконні дії» буде повідомлено правоохоронні органи та Вищу раду правосуддя.

Слід зазначити, що Іллічівський міський суд Одеської області розташований у будинку за адресами: місто Чорноморськ, вулиця Праці, 10 та 10-А, Одеська область.

Частина будинку № 10 належить державі, в особі Верховної Ради України, перебуває у користуванні Територіального управління судової адміністрації України в Одеській області та використовується судом. Інша частина будинку № 10-А з березня 2011 року належить ГО «Будівельний союз архітекторів».

Другий поверх будинку, який належить громадській організації, з 2007 року використовується судом із дозволу попереднього балансоутримувача – державного підприємства «Іллічівський морський торговельний порт», а потім – з дозволу голови Іллічівської міської ради як представника наступного власника. Після придбання у 2012 році будинку вказаною громадською організацією, між новим власником та ТУ ДСА в Одеській області укладено договір оренди зазначених приміщень.

Із жовтня цього року і дотепер між ТУ ДСА в Одеській області та громадською організацією відбувається переговорний процес щодо укладення нового договору оренди. Зокрема, вирішуються питання щодо вартості оренди, належного облаштування власником приміщень опаленням, відновлення електромережі тощо.

Водночас, як вказує голова суду, громадська організація періодично надсилає листи щодо виселення суддів та працівників суду, її представники попереджають про можливість застосування превентивних заходів для створення суддям перешкод у доступі до приміщень. Із цією метою представники громадської організації встановили двері на межі переходу до їхніх приміщень, погрожуючи можливістю їх закриття у разі виникнення неузгодженості в договорі оренди. Семенов О.А. зазначає, що від вирішення питання у встановленому законом судовому порядку представники громадської організації ухиляються.

Голова суду вважає, що такі листи вказаної громадської організації свідчать про здійснення тиску на суддів, а погрози зверненням до правоохоронних органів, Вищої ради правосуддя мають ознаки втручання у судову діяльність, намагання перешкодити здійсненню правосуддя. У зв’язку із цим на зборах суддів вирішено звернутися на підставі частини четвертої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (незалежність судді) до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в діяльність суддів зі здійснення правосуддя для вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Крім того, 10 грудня 2019 року до ВРП надійшло повідомлення судді Іллічівського міського суду Одеської області Пушкарського Д.В., який повідомив про отримання від тієї самої громадської організації заяви з вимогами негайно звільнити займані приміщення двоповерхової адміністративної будівлі з підвальним поверхом та навісом, які належать ГО «Будівельний союз архітекторів», та, за твердженнями громадської організації, самовільно зайняті Іллічівським міським судом Одеської області, і «утриматись від здійснення правосуддя».

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених головою суду та суддями фактів і ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України