Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВРП розпочато роботу над розробленням проекту Кодексу етики, належної поведінки та захисту члена Вищої ради правосуддя

17 грудня 2019, 18:08

17 грудня 2019 року Вища рада правосуддя з метою вирішення питання унормування принципів та правил професійної етики члена Вищої ради правосуддя ухвалила доручити Голові Вищої ради правосуддя Андрію Овсієнку утворити робочу групу щодо розроблення проекту Кодексу етики, належної поведінки та захисту члена Вищої ради правосуддя.

Доповідач із цього питання – Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко зазначив, що довіра суспільства до судової системи, а також до авторитету судової системи в питаннях моралі, чесності та непідкупності судових органів посідає першочергове місце в сучасному демократичному суспільстві, про що зазначається у преамбулі Бангалорських принципів поведінки суддів від 19 травня 2006 року, схвалених Резолюцією Економічної та Соціальної Ради ООН від 27 липня 2006 року № 2006/23.

Наразі в Україні утворена та діє Вища рада правосуддя, яка відповідно до статті 131 Конституції України та статті 5 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» складається з двадцяти одного члена, з яких десятьох обирає з’їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох призначає Президент України, двох обирає Верховна Рада України, двох обирає з’їзд адвокатів України, двох обирає всеукраїнська конференція прокурорів, двох – обирає з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного Суду входить до складу Вищої ради правосуддя за посадою.

Такий склад Вищої ради правосуддя повністю відповідає Спільному висновку Венеціанської комісії й Директорату з прав людини Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи щодо Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і внесення змін до Закону України «Про Вищу раду юстиції» від 23 березня 2015 року № 801/2015 (СDL–АD(2015)007), де зазначено, що значну частину або більшість Вищої ради юстиції повинні складати судді, обрані своїми колегами. Аналогічну думку у своєму Висновку № 10 (2007) висловила Консультативна рада європейських суддів, зазначивши, що судова рада може складатися або повністю із суддів, або мати змішаний склад суддів та не суддів при кількісному переважанні першої групи. При цьому змішаний склад має перевагу з огляду як на уникнення сприйняття корпоративного інтересу, протекціонізму та надання преференцій, так і відображення різних суспільних поглядів.

Законом України «Про Вищу раду правосуддя» закріплено права та обов’язки членів Ради, а також гарантії їхньої діяльності.

З огляду на приписи частини сьомої статті 20 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» члени Вищої ради правосуддя у своїй діяльності та поза її межами повинні дотримуватися встановлених для судді етичних стандартів як складової професійної етики члена ВРП.

Питання етики суддів визначаються Кодексом суддівської етики, що відповідно до статті 58 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» затверджується з’їздом суддів України за пропозицією Ради суддів України.

Натомість питання професійної етики члена Вищої ради правосуддя залишається неврегульованим.

З метою вирішення питання унормування принципів та правил професійної етики члена ВРП, заслухавши Голову Вищої ради правосуддя Овсієнка А.А., керуючись статтями 3, 34 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», Рада вирішила доручити Голові Вищої ради правосуддя Овсієнку Андрію Анатолійовичу утворити робочу групу щодо розроблення проекту Кодексу етики, належної поведінки та захисту члена Вищої ради правосуддя.

На виконання зазначеного рішення розпорядженням Голови Вищої ради правосуддя утворено робочу групу у такому складі:

Швецова Лариса Анатоліївна – член Вищої ради правосуддя, Секретар Третьої Дисциплінраної палати, керівник робочої групи;

Блажівська Оксана Євгенівна – член Вищої ради правосуддя;

Маловацький Олексій Володимирович – член Вищої ради правосуддя;

Пархацька Тетяна Миколаївна – начальник правового управління секретаріату Вищої ради правосуддя.

Рішення Вищої ради правосуддя від 17 грудня 2019 року № 3525/0/15-19 «Про утворення робочої групи»

 

Прес-центр судової влади України