Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом було завершено розгляд справи за позовом Кулика К.Г. до Генеральної прокуратури України

17 грудня 2019, 12:58

Під час розгляду справи судом встановлено, що військового прокурора військової прокуратури сил антитерористичної операції Кулика К.Г. у квітні 2017 року було звільнено з військової служби у запас.

Чинним на момент звільнення позивача законодавством було передбачено обов’язок відділу роботи з кадрами управління забезпечення діяльності військових прокуратур Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України у семиденний строк після отримання наказу про звільнення позивача підготувати та направити до відповідного військового комісаріату примірник особової справи Кулика К.Г. з метою взяття останнього на військовий облік.

Водночас, таких дій вчинено не було, що свідчить про порушення ГПУ вимог Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Інструкції з організації обліку особового складу Збройних Сил України, затвердженої наказом Міністерства оборони України 26 травня 2014 року № 333, Інструкції з обліку кадрів в органах прокуратури України, затвердженої наказом ГПУ від 02 лютого 2017 року № 27, та Положення про Головну військову прокуратуру Генеральної прокуратури України, затвердженого наказом ГПУ від 06 жовтня 2015 року № 249.

Крім того, за наслідком розгляду справи судом було встановлено, що відповідачем при звільненні позивача не було нараховано та виплачено останньому грошового забезпечення, а саме, премії за період з 01 по 13 квітня 2017 року, одноразової грошової допомоги в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний календарний рік служби (з урахуванням грошової винагороди військовослужбовцям військових прокуратур за участь в антитерористичній операції), компенсації за невикористані дні основної щорічної відпустки та додаткової відпустки як учаснику бойових дій, хоча здійснення таких виплат звільненому працівнику є законодавчо визначеним обов’язком ГПУ, який закріплений КЗпП України, Законом України «Про відпустки», Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», Постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2015 року № 24, Постановою КМУ від 31 травня 2012 року № 505 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників органів прокуратури», Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого указом  Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008, Положенням про преміювання працівників органів прокуратури України, затвердженим наказом ГПУ від 18 червня 2015 року № 84.

Зокрема, судом встановлено, що розмір одноразової грошової допомоги в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний календарний рік служби, який мав бути виплачений позивачу, становив 468 217, 80  грн. А оскільки час затримки виплати ГПУ такої суми, станом на час прийняття судового рішення, складав 663 робочі дні, судом, на підставі вимог 117 КЗпП України було, в тому числі, зобов’язано відповідача виплатити Кулику К.Г. його середній заробіток за весь час затримки у розмірі 1 149 734, 82 грн.

 

За повідомленням прес-служби суду