Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся тренінг для суддів Восьмого ААС щодо навиків комунікації з медіа

17 грудня 2019, 10:54

16 грудня 2019 року судді Восьмого ААС взяли участь у комунікаційному тренінгу на тему: «Основи та практика спілкування з медіа, кризові комунікації». Захід відбувся з ініціативи голови Восьмого ААС Олега Заверухи за підтримки та сприяння українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи (далі – Проект). З метою виконання попередніх домовленостей між Восьмим ААС та Проектом, захід організовано в рамках реалізації Комунікаційної стратегії Восьмого ААС у частині розвитку внутрішньої та зовнішньої комунікації суду, а також для підвищення рівня готовності представників судової гілки влади до комунікації з суспільством, зокрема, медіа.

Тренеркою виступила директорка ГО «Громада. Лабораторія Соціальних Проектів», експертка із журналістики, стратегічних комунікацій та PR Арина Сатовська.

Вітаючи учасників тренінгу, голова суду Олег Заверуха наголосив, що в умовах стрімкого розвитку комунікаційного напрямку у діяльності судової гілки влади, а також враховуючи роль і значення ефективної комунікації для становлення відкритого та зрозумілого для людей суду, комунікаційні знання та навики є необхідними для кожного судді. Саме тому, на переконання О. Заверухи, очікування від тренінгу є високими: щоденна публічна діяльність суддів вимагає від кожного готовності до незручних питань, адекватної поведінки та правильного формулювання меседжів з тим, щоб авторитет суду тримати на належному рівні та щоб зростала довіра до суду.

Координатор з питань комунікацій Проекту Дмитро Шинкарук зауважив, що такі тренінги для суддів одного суду проводяться вперше. За словами Д. Шинкарука, важливе значення для проведення цього тренінгу мали ініціатива та бажання зі сторони представників суду: великий інтерес суддів до участі у тренінгу свідчить про актуальність теми та потребу практичної підготовки відповідно до вимог та запитів суспільства.

Арина Сатовська коротко розповіла про основні правила спілкування зі ЗМІ, окремо зупинившись на правилах вербальної і невербальної комунікації; дала практичні поради щодо побудови структури коментаря, інтерв’ю, брифінгу, прес-конференції тощо; навчила правильно формулювати ключові меседжі та ефективно їх доносити до цільової аудиторії.

Після цього судді Восьмого ААС тренувались у записах коментарів на камеру – під час симуляції телеінтерв’ю учасники тренінгу давали відповіді на незручні/провокативні запитання, роз’яснювали судові рішення тощо. Після цього усі переглядали відеозаписи, аналізували та обговорювали допущені помилки, а тренерка А. Сатовська давала поради і рекомендації. Ще однією частиною практичного тренінгу стала підготовка та симуляції прес-конференції.

Голова Восьмого ААС подякував організаторам та експертам за те, що оперативно відгукнулися на запит та люб’язно погодилися навчити суддів основам спілкування з медіа, надавши можливість попрактикуватися давати коментарі на камеру та проаналізувати допущені помилки.

Учасники тренінгу залишились задоволеними та вдячними за те, що у них виникла нагода отримати такі специфічні знання та навики. За словами суддів, протягом багатьох років їхня діяльність була «закритою» та спрямованою виключно на здійснення правосуддя. А про те, як комунікувати про судову діяльність назовні, ніколи ніхто не вчив. Сьогоднішній тренінг став унікальною нагодою попрактикуватися у цьому напрямку, що безумовно стане в нагоді усім суддям у їх щоденній діяльності.

 

За повідомленням прес-служби суду