Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до ГПУ за фактом погроз судді Новокаховського міського суду Херсонської області

16 грудня 2019, 14:42

12 грудня 2019 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Новокаховського міського суду Херсонської області Пилипенка Сергія Васильовича про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні судді зазначено, що 13 жовтня 2019 року о 23:11 через інтернет-ресурс Те1еgram на мобільний телефон судді Пилипенка С.В. надійшло повідомлення від невідомої особи, яке містило інформацію про пожежу в його будинку, образливі висловлювання та погрози.

Суддя Пилипенко С.В. звернувся до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора стосовно зазначених обставин та просив вжити відповідних заходів реагування.

«Перевіривши повідомлення судді Новокаховського міського суду Херсонської області Пилипенка С.В., вважаю, що наявні підстави для вжиття Вищою радою правосуддя заходів щодо забезпечення незалежності судді та авторитету правосуддя», – зазначив доповідач – член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко (на фото).

Нагадаємо, що погрози на адресу судді надійшли після підпалу його будинку за місцем його проживання в селі Малокаховці Херсонської області. Подія злочину сталася вночі 8 жовтня 2019 року.

Обставини підпалу невідомими особами житлового будинку судді Пилипенка С.В. 8 жовтня 2019 року були предметом розгляду Вищої ради правосуддя, яка рішенням від 10 жовтня 2019 року № 2654/0/15-19 відреагувала на повідомлення судді, вживши відповідних заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, та звернулася до Генпрокуратури щодо надання інформації та розкриття злочину.

У відповідь на звернення ВРП Прокуратура Херсонської області повідомила, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції України в Херсонській області здійснюється досудове розслідування в об’єднаному кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 377, частиною другою статті 378 (умисне знищення або пошкодження майна судді, народного засідателя чи присяжного) КК України. У кримінальному провадженні 10 жовтня 2019 року повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 377, частиною другою статті 378 КК України, громадянину К., якого підозрюють у підпалі будинку судді 8 жовтня 2019 року.

Прокуратура Херсонської області поінформувала, що за фактом надіслання невстановленою особою на мобільний телефон судді Пилипенка С.В. повідомлення із погрозами насильством та знищенням майна судді слідчим управлінням Головного управління Національної поліції України в Херсонській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 15 жовтня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 (погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного) Кримінального кодексу України.

 «Встановлені під час перевірки обставини дають підстави для висновку, що дії невстановленої особи стосовно надсилання на особистий номер мобільного телефону судді Пилипенка С.В. повідомлення, яке містить погрози насильством та пошкодженням майна, можуть викликати у судді обґрунтоване занепокоєння щодо власної безпеки та безпеки членів його сім’ї, що є психологічним тиском на суд. Такі дії мають ознаки втручання у діяльність судді Новокаховського міського суду Херсонської області Пилипенка С.В., а тому повинні бути перевірені правоохоронними органами у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України», – підсумував Андрій Овсієнко.

Розглянувши повідомлення судді Новокаховського міського суду Херсонської області Пилипенка С.В. про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15 жовтня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України.

Прес-центр судової влади України