Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позивач висунув вимогу до судді самоусунутися від розгляду справи. Чи є це тиском вирішить ВРП

16 грудня 2019, 10:30

Суддя Случ Олексій Васильович повідомив, що у провадженні Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, а саме колегії суддів у складі головуючого судді Случа О.В., суддів Волковицької Н.О., Могила С.К., перебуває справа за скаргою товариства з обмеженою відповідальністю «ФОК-СІГМА» на постанову Північного апеляційного господарського суду від 15 квітня 2019 року у справі за позовом Київської місцевої прокуратури № 9 в інтересах держави до Київської міської ради та ТОВ «ФОК-СІГМА» про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсною угоди та визнання відсутнім права користування земельною ділянкою.

Суддя зазначає, що 3 грудня 2019 року перед судовим засіданням до суду надійшла заява ТОВ «ФОК-СІГМА» про відвід судді Случа О.В. від розгляду вказаної справи, у зв’язку із чим ухвалою Касаційного господарського суду від 3 грудня 2019 року заявлений судді Случу О. В. відвід визнано необґрунтованим та зупинено провадження у справі до вирішення питання про відвід.

5 грудня 2019 року до суду надійшли додаткові письмові пояснення до заяви ТОВ «ФОК-СІГМА», у яких зазначено, що «вразі відмови у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «ФОК-СІГМА» про відвід судді Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Случ О. В. у справі за наявних вищеописаних обєктивних обставин для відводу товариство з обмеженою відповідальністю «ФОК-СІГМА» змушене буде звернутися з відповідною скаргою до правоохоронних органів та Вищої ради правосуддя».

Суддя вважає, що подання подібних «додаткових письмових пояснень» має ознаки втручання у діяльність судді з метою здійснення тиску на суд під час розгляду справи. Случ О.В. вказує: «розцінюю це як спробу дати зрозуміти, що у разі постановлення судових рішень, з яким не буде погоджуватися сторона у справі, для мене можуть настати негативні наслідки у вигляді зазначених у цих поясненнях звернень».

Керуючись частиною четвертою статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Случ О.В. повідомив про факт втручання, на його думку, в діяльність судді та висловив прохання розглянути це повідомлення і вжити передбачених законодавством України відповідних заходів реагування.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України