Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Циганкова В.О. звільнено з посади за вчинення істотного дисциплінарного проступку  

12 грудня 2019, 16:52

12 грудня 2019 року Вища рада правосуддя розглянула питання про звільнення Циганкова Віталія Олександровича з посади судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко поінформував, що рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 22 липня 2019 року № 1911/2дп/15-19 суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Циганкова В.О. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади судді.

Підставою притягнення судді Циганкова В.О. до дисциплінарної відповідальності стали встановлені Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя факти допущення ним поведінки, що порочить звання судді, підривають авторитет правосуддя та становлять істотний дисциплінарний проступок, несумісний зі статусом судді.

Другою Дисциплінарною палатою встановлено, що дії судді Циганкова В.О. щодо порушення правил виключної підсудності під час відкриття провадження у справі призвели до виникнення у скаржника сумнівів у компетенції, професіоналізмі, неупередженості судді.

Дисциплінарна палата відзначила, що суддя Циганков В.О. під час відкриття провадження у справі не дотримався вимог процесуального законодавства щодо територіальної (виключної) підсудності справи.

Друга Дисциплінарна палата дійшла висновку, що суддя Циганков В.О. вийшов за межі повноважень судді суду цивільної юрисдикції, оскільки розглянув господарську справу, що свідчить про грубу недбалість та наявність у його діях дисциплінарного проступку, передбаченого підпунктом «а» пункту 1 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а саме умисного істотного порушення суддею норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що призвело до порушення правил щодо юрисдикції; прийнятим судовим рішенням грубо порушено право на справедливий суд, гарантоване статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Також Другою Дисциплінарною палатою встановлено, що суддя Циганков В.О. ухвалив рішення, яким порушив права ТОВ «КУА «Промислові інвестиції» на вільне володіння і користування належним цьому товариству майном, що свідчить про наявність у діях судді складу дисциплінарного проступку.

Зазначене рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя оскаржене суддею Циганковим В.О. до Вищої ради правосуддя. Рішенням Вищої ради правосуддя від 26 листопада 2019 року № 3153/0/15-19 рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 22 липня 2019 року № 1911/2дп/15-19 залишено без змін.

Вища рада правосуддя вирішила звільнити Циганкова Віталія Олександровича з посади судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

 

Прес-центр судової влади України