Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одеському окружному адміністратиному суді відбувся науково-практичний круглий стіл «Адміністративне судочинство: виклики ХХІ століття»

12 грудня 2019, 16:43

12 грудня 2019 року з нагоди Всеукраїнського тижня права в Одеському окружному адміністративному суді відбувся науково-практичний круглий стіл «Адміністративне судочинство: виклики ХХІ століття» за участю студентів Юридичного коледжу Національного університету «Одеська юридична академія», соціально-правового факультету, факультетів прокуратури та слідства, цивільної та господарської юстиції Національного університету «Одеська юридична академія».

Заступник керівника апарату суду Світлана Мазур провела майбутнім юристам екскурсію відремонтованими приміщеннями суду, розповіла про організацію судових засідань у режимі відеоконференції, роботу системи «Електронний суд» та її особливості. Молодь відвідала архів суду, де дізналась про умови зберігання справ та їх транспортування спеціальним ліфтом у сховище. Студенти відвідали та високо оцінили виставку картин, створених талановитими суддями, працівниками апарату суду та художниками міста Одеса.

Спілкуючись із студентами, Світлана Олександрівна приділила особливу увагу кваліфікаційним вимогам до осіб, які претендують на вступ на державну службу; принципам державної служби, а також категоріям посад державної служби. Студенти дізналися про основні права та обов’язки державних службовців.

З учасниками науково-практичного заходу радо зустрівся голова Одеського окружного адміністративного суду, к.ю.н. Олег Глуханчук, який наголосив на важливості існування та належного функціонування судової системи, а також розповів про особливості адміністративного судочинства та запросив майбутніх правників на стажування до суду. Юні відвідувачі вручили Олегу Васильовичу Подяку для Одеського окружного адміністративного суду від імені студентства за участь у просвітницькій  діяльності нашого регіону.

Найбільш цікавою частиною знайомства із судом для студентів стала можливість відвідати реальне судове засідання у режимі відеоконференції та судове засідання під час розгляду справи суддею-спікером Одеського окружного адміністративного суду, к.ю.н. Ігорем Завальнюком.  

Ігор Вікторович розповів, на які справи поширюється юрисдикція адміністративних судів, хто є учасниками судового процесу, наголосив на розумності процесуальних строків, а також надав стислу характеристику процесуальним правам сторін та заходам державного примусу, які застосовуються в адміністративних судах. Окрім теоретичних питань окрема увага була приділена суддею-спікером суто практичним аспектам і типовим проблемам при здійсненні адміністративного судочинства.

Учасники науково-практичного круглого столу охоче діляться враженнями:

«Дякую за прекрасну можливість ознайомитися з устроєм суду і спостерігати за судовим процесом. Особливо сподобалося відвідування архіву, залів судових засідань. Приємно було поспілкуватися з головою Одеського окружного адміністративного суду Олегом Васильовичем та суддею-спікером Ігорем Вікторовичем, дізнатися тонкощі судочинства», – розповідає Олександра Гутнікова.

 

«Дякую за унікальну можливість відвідати Одеський окружний адміністративний суд та взяти участь у науково-практичному круглому столі, що, на мій погляд, є надзвичайно важливим заходом для нас як для майбутніх юристів. В нас була чудова нагода познайомитися із керівництвом апарату суду, поближче ознайомитися із структурою та особливостями адміністративного судочинства та навіть побувати в ролі вільних слухачів на справжньому судовому засіданні. Найбільше мені сподобався сам процес судового засідання, де кожна людина, починаючи від сторін, закінчуючи суддею, показали себе на високому професійному рівні. В процесі спілкування із керівництвом суду я змогла отримати корисні знання у сфері адміністративного судочинства та дізнатися більше про процесуальну діяльність самого суду. Мене також приємно вразила привітність та ввічливість усіх співробітників, які дуже щиро та з великою теплотою зустріли та провели із нами час. Після цієї зустрічі я зрозуміла, що хочу пов'язати своє майбутнє саме із судовою системою, адже вважаю, що саме ця сфера є дуже важливою та актуальною в наш час. Я буду наполегливо працювати, аби в майбутньому стати гідним працівником в Одеському окружному адміністративному суді. Дуже дякую нашому викладачеві, к.ю.н., доценту кафедри конституційного права Вітковій Валентині Сергіївні та адміністрації Одеського окружного адміністративному суду за таку чудову можливість. Сподіваюсь, що це була не остання наша зустріч!» – відзначає Анастасія Шор.

«Вперше була в адміністративному суді. Тепер знаю, як адміністративний процес відбувається на практиці, а це значить, що я почала поєднувати теорію з практикою. Участь у цьому заході дала нам можливість ознайомитися із структурою суду зсередини. Крім того, ми поспілкувались із головою суду, суддями та з представниками апарату суду, які пояснили нам, як організовано роботу суду, які є особливості розгляду адміністративних справ, а також розповіли, як будувати кар'єру в цій сфері. Розповіли нам і про те,  як важливо успішному юристу вміти опрацьовувати великі потоки інформації в короткий термін і як робити це ефективно.  Куратори заходу були ввічливими та відповідали на всі наші питання. Із задоволенням буду брати участь у майбутніх наукових заходах, організованих ООАС» – говорить Надія Кріпак.

Користуючись нагодою отримати нові знання, студенти задавали уточнюючі питання, пов’язані із темою наукового заходу.

Загалом у заході взяли участь 24 студенти. Завершився науково-практичний круглий стіл врученням сертифікатів участі та фотосесією на згадку про візит.

Студенти юридичних вищих навчальних закладів – майбутнє не тільки судів, але і всіх установ правозахисної системи України. Проведення спільних науково-практичних заходів Одеського окружного адміністративного суду із майбутніми представниками юридичної спеціальності створює міцне підґрунтя для подальшої співпраці, а також є вкрай важливим з огляду на необхідність після закінчення навчання у вищих навчальних закладах бути не лише освіченими теоретиками, але й мати відповідні практичні знання і навички.
За повідомленням прес-служби суду