Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До Черкаського апеляційного суду завітали особливі гості  

06 грудня 2019, 14:22

З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, що традиційно відзначається 3 грудня, до Черкаського апеляційного суду на екскурсію завітали юні громадяни – діти з особливими потребами та їх батьки.

Керівник апарату Черкаського апеляційного суду Тетяна Копитіна привітала гостей та розповіла дітям про судову систему Черкаської області.

«Так склалося в нашому суспільстві, що із особливостями роботи судової системи більшість громадян не дуже обізнані. Ми прагнемо виправляти цю ситуацію тими способами, які нам під силу. Такі заходи покликані змінити уявлення про суди. З юного віку треба розповідати дітям, що суд – це не закрита установа, куди потрапляють лише порушники закону. Суд – місце, де відновлюється справедливість, куди кожен громадянин може прийти, щоб захистити свої права. Особливо це актуально для діток з інвалідністю, які, нажаль, стикаються з утисками частіше за інших», - зазначила Тетяна Копитіна.

Про права та обов’язки дітям розповіла суддя-спікер Черкаського апеляційного суду Оксана Карпенко. Також вона ознайомила дітей з основними етапами розгляду судових справ та запропонувала в ігровій формі провести судове засідання. Кожен охочий міг спробувати себе в ролі учасника судового процесу, оцінити складність справи, визначити на чиєму боці правда та, подібно судді, винести своє рішення. Після довгого та цікавого обговорення суддя-спікер пояснила дітям як має бути вирішено спір, згідно з нормами закону.

«Діти дуже активно брали участь у судовому засіданні. Ініціювали обговорення, висували гіпотези, досить цікаво та нестандартно  аргументували свої позиції щодо того, на чиєму ж боці правда», - поділилася враженнями суддя-спікер Оксана Карпенко.

Після активної командної роботи дітям було запропоновано зобразити свої враження на папері, намалювавши те, що вони побачили.

Юні гості підготували свої подарунки – музичну композицію на гітарі, розповідали гуморески, подарували підготовані заздалегідь поробки.

Наприкінці зустрічі діти отримали символічні сертифікати про те, що вони ознайомилися з роботою суду, а також солодкі подарунки.

За повідомленням прес-служби суду