Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Полтавський районний суд спростовує недостовірну інформацію, опубліковану на сайті газети «Панорама Полтавщини»

26 листопада 2019, 12:00

ЗАЯВА

про спростування недостовірної інформації

 

На сайті газети «Панорама Полтавщини» 14.11.2019 опубліковано статтю під назвою «Терешківська сільрада відібрала у спадкоємця-пенсіонера його пай. І віддавати не збирається» (посилання https://panoram.com.ua/news/zemelniy-pay/).

Зазначена інформація підлягає спростуванню, оскільки є недостовірною, та такою, що не відповідає дійсності і негативно впливає на репутацію Полтавського районного суду Полтавської області. Так, одним із основних принципів інформаційних відносин згідно зі статтею 2 Закону України «Про інформацію» є достовірність і повнота інформації, а статтею 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації» передбачено зобов’язання журналіста подавати для публікації об’єктивну та достовірну інформацію.

Згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України від 27.02.2009  № 1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» недостовірною вважається інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності (неповні або перекручені).

У статті викладені факти, які не відповідають дійсним обставинам справи, зокрема (скріншот статті).

Дана інформація є недостовірною та перекрученою, оскільки відповідно до даних автоматизованої системи документообігу суду в провадженні Полтавського районного суду Полтавської області з 01.01.2019 перебувала лише одна справа за позовом Коряка Петра Павловича, яка перебувала в провадженні судді Кіндяк І.С. та була 25.09.2019 року розглянута з винесенням рішення, яке станом на 21.11.2019 чинності не набрало та перебуває на розгляді в Полтавському апеляційному суді.

В  провадженні  судді Путрі О.Г. перебувала справа окремого провадження, за заявою виконавчого комітету Терешківської сільської ради Полтавського району та області про визнання спадщини померлої Цвітковської Ніни Павлівни відумерлою. Справа була розглянута 05.03.2019, рішенням суду заява виконавчого комітету Терешківської сільської ради Полтавського району та області про визнання спадщини померлої Цвітковської Ніни Павлівни відумерлою задоволена, спадщина у вигляді земельної ділянки (паю) визнана відумерлою та передана до комунальної власності.

В мотивувальній частині рішення суд зазначає, що в матеріалах справи наявна довідка, виданої виконкомом Ялосовецької сільської ради Хорольського району Полтавської області  № 02-27/682 від 11.12.2018, Цвітковська Н.П. проживала за адресою реєстрації по день своєї смерті одна, разом із нею на день її смерті ніхто не проживав та не був зареєстрований, заповіт від її імені сільською радою не посвідчувався та не реєструвався.

Відповідно до довідки, виданої Полтавською районною державною нотаріальною конторою від 06.02.2019 р. № 01-16/126, згідно даних алфавітних книг та Спадкового реєстру спадкова справа на майно померлої 10.04.2014  Цвітковської Ніни Павлівни, не відкривалася.

По даній справі рішення суду набрало законної чинності 05.04.2019 (в апеляційному та касаційному порядках не оскаржувалося) та звернуто до виконання.

Коряк Петро Павлович стороною (зацікавленою особою та/чи третьою особою) по даній справі не був.

Так, згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України від 27.02.2009 № 1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» під діловою репутацією юридичної особи, у тому числі підприємницьких товариств, фізичних осіб – підприємців, адвокатів, нотаріусів та інших осіб, розуміється оцінка їх підприємницької, громадської, професійної чи іншої діяльності, яку здійснює така особа, як учасник спільних відносин.

В зв’язку з вище викладеним та на підставі статті 63 Конституції України, статті 2 Закону України «Про інформацію», статтей 26, 37 Закону України «Про друковані засоби масової інформації».

Полтавський районний суд Полтавської області вимагає від редакції газети «Панорама Полтавщини» опублікувати спростування поширених відомостей, що є недостовірними та порушують ділову репутацію Полтавського районного суду Полтавської області шляхом:

  • невідкладного розмістити протягом трьох календарних днів на офіційному інтернет-сайті газети «Панорама Полтавщини» https://panoram.com.ua/) та в найближчому номері друкованої газети інформаційного повідомлення про спростування недостовірної інформації, опублікованої у статті під назвою «Терешківська сільрада відібрала у спадкоємця-пенсіонера його пай. І віддавати не збирається», а саме: що в провадженні Полтавського районного суду Полтавської області перебувало всього дві справи, які стосуються спірної земельної ділянки (паю): одна в провадженні судді Путрі О.Г. - справа окремого провадження, за заявою виконавчого комітету Терешківської сільської ради Полтавського району та області про визнання спадщини померлої Цвітковської Ніни Павлівни відумерлою. Справа була розглянута 05.03.2019, рішенням суду заява виконавчого комітету Терешківської сільської ради Полтавського району та області про визнання спадщини померлої Цвітковської Ніни Павлівни відумерлою задоволена, спадщина у вигляді земельної ділянки (паю) визнана відумерлою та передана до комунальної власності. По даній справі рішення суду набрало законної чинності 05.04.2019  (в апеляційному та касаційному порядках не оскаржувалося) та звернуто до виконання; та в провадженні судді Кіндяк І.С. – за позовом Коряк Петра Павловича до Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області, треті особи: Полтавська районна державна нотаріальна контора, Хорольська державна нотаріальна контора, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, припинення права власності територіальної громади на земельну ділянку та визнання власності на земельну ділянку в порядку спадкування, яка 09.2019 розглянута з винесенням рішення, яке станом на 21.11.2019 чинності не набрало та перебуває на розгляді в Полтавському апеляційному суді.

Дані повідомлення повинні сповістити користувачам інтернет-сайту та читачам газети, що інформація, викладена у статті під назвою «Терешківська сільрада відібрала у спадкоємця-пенсіонера його пай. І віддавати не збирається» у газеті  «Панорама Полтавщини» про те що суддею Путрею О.Г. розглядались справи відносно Коряки П.П. та виносилось рішення  про відмову Коряці П.П. в задоволенні позову є недостовірною.

Дана заява 26.11.2019 рекомендованими відправленнями направлена редактору газети «Панорама Полтавщини» Миколенко Сергію на дві адреси, зокрема:

  • на юридичну адресу видання: 38743, Полтавська область, Полтавський район, с. Мале Ладижине, вул. Садова, будинок 27
  • на адресу для листів, що зазначена на сайті видання: 36021, м. Полтава-21, а/с 1943.

За повідомленням прес-служби суду