Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив інтереси військовослужбовця від протиправних дій військомата

18 листопада 2019, 10:27

Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував Акт про проведення розслідування нещасного випадку, що стався з  позивачем - солдатом, затверджений Військовим комісаром Міжгірського районного військового комісаріату.

Також суд зобов'язав Міжгірський районний військовий комісаріат повторно провести розслідування нещасного випадку у відповідності до вимог Інструкції про розслідування та облік нещасних випадків з військовослужбовцями, професійних захворювань і аварій у Збройних Силах України.

Суд встановив, що службове розслідування нещасного випадку, що стався з позивачем, було проведено в складі тільки двох осіб, а саме: голови комісії - заступника військового комісара з територіальної оборони   та члена комісії - головного спеціаліста відділення офіцерів запасу і кадрів ЗСУ, які і підписали Акт.

Суд зазначив, що згідно вимог вищезазначеної Інструкції розслідування нещасного випадку здійснюється комісією чисельністю не менш як три особи, зокрема голови комісії (яким є один із його заступників) та членів - командира батальйону (дивізіону, ескадрильї тощо), до складу якого входить підрозділ, де стався нещасний випадок, та залежно від того, з чим пов’язаний нещасний випадок, - фахівців профільних служб (озброєння, тилу, пожежної, автомобільної, інженерної, медичної тощо).

Суд зауважив, що Інструкцією не передбачено жодних виключень щодо можливості проведення розслідування нещасного випадку комісією чисельністю менше, ніж три особи. При цьому, згідно вимог Інструкції, обов’язок забезпечити належні умови для роботи комісії покладається на командира військової частини.

З огляду на зазначене суд дійшов висновку, що розслідування нещасного випадку, за результатами якого було складено оскаржуваний Акт, було проведено не у спосіб, визначений законодавством України.

Тож суд ухвалив рішення про визнання протиправним та скасування Акту проведення розслідування нещасного випадку від 09.07.2018.

З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень, справа № 260/124/19.

За повідомленням прес-служби суду