Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відсутність можливості у Пенсійного фонду перевірити факт придбання особою житла вперше не є підставою для відмови повернути помилково сплачений збір на обов'язкове державне пенсійне страхування

15 листопада 2019, 15:28

Такого висновку дійшов Закарпатський окружний адміністративний суд , розглянувши позовну заяву громадянина Л. Суд зобов'язав Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області сформувати та подати до Управління Державної казначейської служби України у м. Ужгороді Закарпатської області подання про повернення позивачу сплаченого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операції купівлі-продажу нерухомого майна у  розмірі 1% від вартості нерухомого майна, а саме 19680,80 грн., згідно платіжної квитанції.

Суд зазначив, що у відповідності до пункту 15-1 Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна сплачується у розмірі 1 відсотка від вартості нерухомого майна, зазначеної в договорі купівлі-продажу такого майна, за винятком, зокрема,  громадян, які придбавають житло вперше.

Суд встановив, що позивач   вперше придбав  житло за Договором купівлі-продажу нерухомого майна - житловий будинок у м. Ужгороді і при оформленні документів безпідставно сплатив збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі продажу нерухомого майна в розмірі 19680,80 грн.

Суд зауважив. що оскільки саме держава не виконала свій обов'язок запровадити внутрішню процедуру встановлення факту придбання нерухомого майна вперше, що сприяло б юридичній визначеності у правовідносинах, які зачіпають майнові інтереси особи, то негативні наслідки вказаної бездіяльності мають покладатися саме на державу.

З огляду на зазначене суд ухвалив рішення про  задоволення  позову.

З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень, справа № 260/986/19.

 

За повідомленням прес-служби суду