Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підписано меморандум про співпрацю між територіальним управлінням ДСА України в Миколаївській області, міською радою та департаментом з надання адміністративних послуг

12 листопада 2019, 15:58

12 листопада 2019 року відбулася  зустріч начальника територіального управління ДСА України в Миколаївській області Сальнікова Олексія Олександровича з Миколаївським міським головою Сєнкевичем Олександром Федоровичем, директором Департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради Лазарєвим Дмитром Анатолійовичем. Також у заході прийняла участь керівник апарату Заводського районного суду міста Миколаєва Наталія Ніколаєва.

Мер нагадав, що в Україні досі не існує єдиного державного демографічного реєстру. Натомість, є 36 різних реєстрів, не пов’язаних між собою. Тому у Миколаєві розробили та запровадили Реєстр територіальної громади міста на базі реєстру виборців 2016 року. До ЦНАПу надходить чимало запитів від громадян про надання інформації щодо місця реєстрації. ЦНАП сформував перелік тих, хто найчастіше вимагає від містян таку довідку. З’ясувалося, що на першому місці – департамент праці та соціального захисту населення міськради. Тож, саме його першим під’єднали до Реєстру. Сьогодні дійшла черга до судів.  Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Миколаївській області пішло назустріч міській владі та вирішило взяти участь у пілотному проєкті.  

Начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Миколаївській області Олексій Сальніков підкреслив, що робота з Реєстром територіальної громади надасть можливість розвантажити суди, зменшити документообіг, скоротити бюджетні видатки на ці послуги.

-  Нині у нас першочергове завдання – інформатизація судів. Пілотний проєкт стартує з Заводського районного суду міста Миколаєва, адже саме він найбільш завантажений, - сказав він.  

Його підтримала  керівник апарату Заводського районного суду міста Миколаєва Наталія Ніколаєва. За її словами, важливим результатом співпраці стане скорочення термінів розгляду справ, що зручно, перш за все, для територіальної громади міста.

-  Підписання меморандуму стане початком співпраці задля якісного виконання функцій та повноважень, покладених на нас державою. Це стосується підключення судів міста Миколаєва, а в подальшому, можливо, й області до Реєстру територіальної громади. Як результат – оперативне отримання інформації про зареєстрованих осіб, економія часу та бюджетних коштів, - розповів директор департаменту надання адмінпослуг Дмитро Лазарєв.

За його словами, дуже велика кількість запитів про надання інформації до ЦНАПу надходить саме від суддів. Це стосується безпосереднього виконання їх функцій. У зв’язку з великим навантаженням та згідно до законодавства, відповідь може надаватися протягом 30 днів. Тоді як при наявності доступу до Реєстру територіальної громади міста Миколаєва протягом кількох секунд можна отримати необхідну для роботи інформацію.  

Сторони підписали меморандум про співпрацю. Метою якого є об’єднання зусиль органів місцевого самоврядування та судових органів задля покращення електронної взаємодії електронних інформаційних ресурсів, що забезпечуватиме передачу необхідних даних за запитами в автоматичному режимі.      

За повідомленням прес-служби ТУ ДСА в Миколаївській області