Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді 6ААС повідомили про втручання в їхню професійну діяльність під час розгляду справи Київської Патріархії УПЦ КП

12 листопада 2019, 14:23

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення колегії суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі головуючого судді Анатолія Степанюка, суддів Людмили Губської, Оксани Епель про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Судді зазначили, що у провадженні Шостого апеляційного адміністративного суду перебувають справи:

за апеляційними скаргами релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної церкви (Православної церкви України)» та Міністерства культури України на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 вересня 2019 року у справі за адміністративним позовом релігійної організації «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського патріархату» до Міністерства культури України, третя особа – релігійна організація «Київська Митрополія Української Православної церкви (Православної церкви України)», про визнання протиправним та скасування наказу;

за апеляційними скаргами громадян та Міністерства культури України на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 4 вересня 2019 року у справі за адміністративним позовом релігійної організації «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату» до Міністерства культури України, третя особа – Міністерство  юстиції України, про визнання протиправними та скасування відомостей. 

Під час засідання 6 листопада 2019 року суд встановив відсутність у особи повноважень представляти інтереси Київської Патріархії УПЦ КП.

Після оголошення судом відповідних відомостей близько сімдесяти вільних слухачів вчинили дії, які, на думку суддів, були спрямовані на зрив судового засідання. Зокрема, громадяни викрикували погрози, порушували громадський порядок. Після повторного зауваження суд видалив зазначених осіб із залу судового засідання.

Судді вказують, що головуючому судді та судовим розпорядникам вказані особи не підкорилися та продовжили вчиняти дії, націлені на порушення громадського порядку, внаслідок чого суд був змушений оголосити перерву та призначити справу на 11:30 11 листопада 2019 року.

11 листопада 2019 року, коли розпочався розгляд вказаної справи, до приміщення суду увірвалися близько сімдесяти невідомих осіб, які назвалися вільними слухачами у справах. Прорвавши кордон охорони Національної поліції, ігноруючи вимоги судових розпорядників та працівників поліції, вони намагалися увірватися до залу судових засідань № 7, де відбувався розгляд справи.

А.Степанюк, Л.Губська та О.Епель повідомляють, що своїми діями зазначені невідомі особи порушили громадський порядок, пошкодили майно суду і завдали тілесних ушкоджень охороні, що підтверджується відеозаписами з камер спостереження.

При цьому, як зазначають судді, вказаним особам неодноразово роз’яснювалося, що зал судових засідань № 7 вже заповнений вільними слухачами, але з огляду на суспільний інтерес судовою колегією вжито заходів щодо організації прямої трансляції засідання задля можливості його перегляду в холі суду або з будь-якого ґаджета.

«Порушення громадського порядку, негативний настрій вказаних осіб змусили присутніх у залі судового засідання № 7 представників учасників справи та вільних слухачів забарикадуватися у цьому залі разом із судовою колегією, що підтверджується записом онлайн-трансляції», – вказано у повідомленні. 

Судді зазначають, що до приїзду спецпідрозділу Національної поліції КОРД і підсилення охорони суду продовжити судове засідання не видавалося за можливе.

Після завершення розгляду справи до приміщення суду прибула слідчо-оперативна група. Колегія суду звернулася до поліції із заявою про вчинення злочину, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів).

Під час документування вказаних подій 11 листопада 2019 року близько 12:30 працівники поліції повідомили, що 6 листопада 2019 року до РВ Печерського УП ГУ НП у місті Києві у вказаній справі 46 осіб звернулися із заявами про вчинення злочину колегією суддів у складі Степанюка А.Г., Губської Л.В. та Епель О.В. у зв’язку з недопуском їх до участі у справі як представників позивача.

Вказані вище дії зазначених осіб судді розцінюють як втручання у їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя, просять розглянути це повідомлення та вжити відповідних заходів реагування, передбачених законодавством України.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення.

Прес-центр судової влади України