Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про те, що зарубав племінника, правоохоронців повідомив лише через три дні

05 листопада 2019, 17:24

Смертельне поранення сокирою в шию 40-річному племіннику Петро М., 1954 року народження, мешканець Дубенського району, наніс торік 15 грудня після чергової сварки. Як з’ясувалося в ході досудового розслідування, між родичами був давній конфлікт і неприязні стосунки.

22 травня 2019 року Млинівським районним судом ухвалено вирок у кримінальному провадженні, яким 64-річного пенсіонера визнано винуватим та засуджено за частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) до покарання у виді позбавлення волі строком 7 років.

Судове рішення обвинувачений оскаржив у Рівненському апеляційному суді. Не оспорюючи фактичні обставини справи, просив застосувати щодо нього положення статті 69 Кримінального кодексу України , вирок суду змінити та призначити більш м’яке покарання, ніж передбачено законом.

Про деталі кримінального провадження стало відомо у ході апеляційного розгляду. 15 грудня близько 16-ї години між чоловіками за місцем їх проживання виникла чергова сварка, в ході якої Петро М. взяв сокиру та одним точним ударом влучив племінникові Леонтію в шию, після чого пішов у хлів спати.

Судмедексперти встановили причину смерті 40-річного чоловіка: ушкодження шийного відділу хребта з проникненням у спинномозковий канал з крововиливами в стовбур мозку та мозочок, що спричинило масивну зовнішню кровотечу та загальну крововтрату.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ, залишаючи вирок місцевого суду без змін, апеляційну скаргу — без задоволення, виходив з того, що доводи апелянта стосовно ненадання судом оцінки його щирого каяття у вчиненому, як підстави для призначення йому більш м’якого покарання, ніж передбачене санкцією частини першої статті 115 Кримінального кодексу України, — під час апеляційного розгляду підтвердження не знайшли. Крім того, Петро М., вчинивши особливо тяжкий злочин, не надав потерпілому медичної або іншої допомоги безпосередньо після його вчинення, а правоохоронні органи про вбивство родича повідомив лише через 3 дні.

За повідомленням прес-служби суду