Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом визнано недійсним договір оренди та повернуто земельну ділянку Комунальному закладу освіти

30 жовтня 2019, 12:29

Центральний апеляційний господарський суд залишив без змін рішення господарського суду Дніпропетровської області, яким було задоволено позов  першого заступника прокурора Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Комунального закладу освіти "Середня загальноосвітня школа № 10 ім. І.І. Манжури" Дніпровської міської ради та Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради до відповідача-1 Дніпровської міської ради та відповідача-2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Промпоставка-А" про визнання незаконними та скасування рішень Дніпровської міської ради та визнання недійсним договору оренди землі, повернення земельної ділянки та залишив без задоволення апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю, яке намагалося побудувати багатоповерхівку на території земельної ділянки якою користувалася школа.

Суди дійшли висновку, що при прийнятті Дніпровською міською радою оскаржуваних рішень та укладенні спірного договору незаконно вилучено частину земельної ділянки, яка перебувала у користуванні Комунального закладу освіти "Середня загальноосвітня школа № 10 ім. І.І. Манжури" Дніпровської міської ради, що є безумовним порушенням майнових прав закладу, а вказане вилучення призвело до зменшення земельної ділянки до розмірів, які значно менше за соціально гарантовані.

Отже, порушення вимог земельного та містобудівного законодавства та порушення передбачених законодавством гарантій у сфері освіти стало підставою визнання недійсним та скасування рішення Дніпровської  міської ради щодо передачі земельної ділянки площею 0,35 га, розташованої на території КЗО «Середня загальноосвітня школа №10 ім. І.І. Манжури» у Дніпрі, в оренду товариству з обмеженою відповідальністю, скасування рішення Дніпровської міської ради щодо зміни цільового призначення цих земель для будівництва багатоповерхового будинку та визнання недійсним договору оренди землі, укладеного між відповідачем-1 та товариством з обмеженою відповідальністю.

 

За повідомленням прес-служби суду