Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хто має право на спадкування паю колективного сільськогосподарського підприємства, - роз’яснює суддя-спікер Рівненського апеляційного суду

30 жовтня 2019, 11:46

Рівненський апеляційний суд скасував рішення місцевого суду від 22 лютого 2019 року про визнання за громадянками Г. та Є. права на спадкове майно: земельну частку (пай) в колективному сільськогосподарському підприємстві «Україна» (далі — КСП) Здолбунівського району, що залишилося після смерті їх батька.

У ході апеляційного розгляду з’ясувалося, що дві сестри зі Здолбунівщини звернулися до Здолбунівського районного суду про включення їх у списки осіб на отримання сертифіката на право на земельну частку (пай), оскільки їх батько 27 років пропрацював у місцевому колгоспі, пізніше перейменованого на колективне сільськогосподарське підприємство «Колос», яке згодом, згідно з протоколом загальних зборів, приєдналося  до приватного сільськогосподарського підприємства «Україна». Оскільки їх батько помер, а вони є спадкоємцями за законом І черги, просили суд визнати за ними право на земельну частку (пай) в КСП. І місцевий суд таке право визнав, повністю задовольнивши їхні позовні вимоги.

Судове рішення в апеляційному порядку оскаржив керівник Здолбунівської місцевої прокуратури в інтересах держави. Він наполягав на його скасуванні та ухваленні нового — про відмову в задоволенні позовних вимог  у повному обсязі.

Рівненський апеляційний суд, дослідивши матеріали та обставини справи на предмет їх встановлення, надання їм судом першої інстанції належної юридичної оцінки, вивчивши доводи апеляційної скарги стосовно дотримання норм матеріального і процесуального права, прийшов до висновку про її задоволення.

— У висновках апеляційного суду зазначено, що на земельну частку (пай) колективного сільськогосподарського підприємства особа набуває за наявності трьох умов: перебування в членах КСП, отримання цим підприємством Державного акта на право колективної власності на землю, а також включення особи до списку, доданого до цього акта, — роз’яснила суддя-спікер Рівненського апеляційного суду Надія Ковальчук.

— Батько позивачок, відповідно до даних відділу у Здолбунівському районі ГУ Держгеокадастру у Рівненській області, на день отримання КСП «Колос» Державного акта на право колективної власності на землю (23.06.1994 року), у списку осіб, що мають право на земельну частку (пай), не значиться, а тому сертифікат на право на земельну частку не видавався.

— Нормами Цивільного кодексу України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов’язки, які належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Іншими словами — батько позивачок не набув права на земельну частку (пай) і таке право не увійшло до складу спадщини після його смерті, а тому вимоги позивачок є безпідставними та до задоволення не підлягають, — резюмувала Надія Миколаївна.