Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав правомірним штраф «Закарпатгазу» за нарахування споживачу плати з урахуванням коефіцієнта приведення об’ємів газу до стандартних умов

23 жовтня 2019, 10:13

Закарпатський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні адміністративного позову Акціонерному товариству "Оператор газорозподільної системи "Закарпатгаз" до Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області про  визнання протиправною та скасування постанови про накладення стягнень, передбачених ст.23 Закону України «Про захист прав споживачів».

Суд встановив, що за результатами перевірки ПАТ «Закарпатгаз» на предмет дотримання вимог законодавства про захист прав споживачів за заявою одного  споживача про законність нарахування об’ємів газу  посадовою особою ГУ Держпродспоживслужби видано Припис «Про припинення порушень законодавства про захист прав споживачів» щодо припинення при здійсненні обліку природного газу, спожитого громадянином К., приведення об’ємів природного газу до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків,  як це передбачено Постановою  НКРЕКП від 23.11.2018 року №1494, та  проведення перерахунку об’ємів спожитого природного газу відповідно до фактичних показників  газового лічильника в зазначений період.

Оскільки ПАТ «Закарпатгаз» вважає вищезазначену постанову  НКРЕКП №1494  такою, що суперечить закону, та не виконало вимог Припису,  ГУ  Держпродспоживслужби винесено постанову про накладення  штраф у розмірі 340 грн. у відповідності до  Закону України «Про захист прав споживачів».

 Суд зазначив, що згідно Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» рішення Регулятора є обов’язковими до виконання суб’єктами господарювання, зокрема і для ПАТ «Закарпатгаз», як оператора газорозподільних систем.

 Також суд зауважив,  що аргументи ПАТ «Закарпатгаз» щодо оскарження Постанови НКРЕКП №1494 від 23.11.2018 року в судовому порядку не надає їм права не виконувати вимоги вказаного нормативно-правового документа з моменту набрання ним чинності, оскільки рішення Регулятора є обов’язковими до виконання .

Зважаючи на зазначене та факт невиконання позивачем припису посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, суд дійшов висновку про правомірність постанови про накладення штрафу.

 

За повідомленням прес-служби суду