Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова система сьогодні має два завдання: надавати якомога якісніші послуги людям і боронити свою незалежність  

23 жовтня 2019, 08:33

Про це сказала Голова Верховного Суду Валентина Данішевська на засіданні Консультативної ради голів судів при Вищій раді правосуддя, що відбулося 18 жовтня 2019 року. З вітальними словами також виступили заступник Голови ВС, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов і голова Касаційного адміністративного суду у складі ВС Михайло Смокович, участь у заході взяв і голова Касаційного кримінального суду у складі ВС Станіслав Кравченко.

На порядку денному засідання були питання щодо кадрового забезпечення судів, діяльності робочої групи з питань розвитку законодавства про організацію судової влади та здійснення правосуддя Комісії з питань правової реформи, впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, забезпечення роботи Служби судової охорони та інші.

Валентина Данішевська підкреслила актуальність проведення такої зустрічі з огляду на непростий час для судової системи та існування ризиків обмеження її незалежності. А дбати про збереження незалежності, за словами Голови ВС, судді мають «щодня, щохвилини». Водночас вона наголосила, що судді, незважаючи на певні труднощі, повинні якісно виконувати свою щоденну роботу, і попросила голів апеляційних судів донести цей посил до колективів у регіонах.    

«Для того, щоб люди нас цінували, попри труднощі, які є, з урахуванням ситуації в кожному суді, ми повинні якомога швидше розглядати справи і дотримуватися розумних строків. Нам необхідно дбати про формування позитивного ставлення людей, які приходять до суду», – сказала Валентина Данішевська.

Разом із тим вона зауважила, що останні дослідження, проведені установами, які вивчають довіру населення до влади, продемонстрували, що довіра до судової влади зростає. Крім того, довіра людей, які відвідували суди, досить висока – судам першої інстанції довіряє 51% таких громадян. При цьому Голова ВС зазначила, що в судових спорах завжди є дві сторони, одна з них виграє справу, друга – програє, тож може бути незадоволена рішенням.   

Звернула Валентина Данішевська увагу і на інший показник. Опитування людей, які виходили із судів, показало: 71% із них вважають, що суд прийняв справедливе та обґрунтоване рішення. «Це вже не 50% людей, які виграли суд, а значно більше. Ці показники повинні нас надихати надалі та спонукати до покращення нашої роботи. Ми повинні спілкуватися з людьми так, щоб вони, незважаючи на результат розгляду справи, виходили із суду задоволеними, з відчуттям того, що в суді панує дух закону і верховенства права. Це наша головна мета», – звернулася до присутніх Голова ВС.

Підсумовуючи виступ, вона наголосила, що судова система сьогодні має два головних завдання: надавати якомога кращі послуги людям, що звертаються до суду, і боронити свою незалежність.  

Михайло Смокович зазначив, що учасникам засідання потрібно обговорити численні проблеми, оскільки в регіонах виникає дуже багато питань і до ВС, і до Державної судової адміністрації України, і до Вищої ради правосуддя, і до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. «Вам, головам апеляційних судів, непросто давати відповіді суддям, іншим, хто запитує про ці проблеми та про шляхи їх вирішення. Тому вітаю проведення таких заходів», – звернувся голова КАС ВС до присутніх і запропонував проводити подібні зустрічі частіше.  

Богдан Львов наголосив, що в будь-якому разі необхідно зосередитись на тому, що дійсно буде працювати та в майбутньому дасть позитивний результат. Голова КГС ВС зауважив, що ніхто не повинен висловлюватися від імені судової влади, не враховуючи думки суддівського корпусу. Крім того, він запропонував обговорювати на таких засіданнях актуальні питання, що хвилюють кожен суд і кожного суддю. «Безумовно, ці питання мають бути не лише порушені, але й вирішені», – додав Богдан Львов.

Довідка

Консультативна рада голів судів при Вищій раді правосуддя створена рішенням ВРП від 30 травня 2017 року № 1331/0/15-17. Вона є дорадчим органом, утвореним з метою належної комунікації між ВРП та судами для забезпечення незалежності судової влади, суду та суддів, колективного вирішення основних питань діяльності судів та виконання інших консультативних функцій.

За повідомленням прес-служби суду