Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівники Вінницького апеляційного суду вивчали антикорупційне законодавство і практику його застосування

15 жовтня 2019, 16:38

Сьогодні в апеляційному суді відбувся семінар «Антикорупційне законодавство та практика його застосування». Для суддів і працівників апарату установи провела його викладачка Національної школи суддів України, доцентка, кандидатка юридичних наук Наталія Ахтирська.

 

Тренерка, зокрема, розповіла, що Україна – одна з найкорумпованіших держав. У відповідному рейтингу вона – поруч із М’янмою та Гамбією.  Що ж до доходу на душу населення, то в нас він – значно менший, ніж у Непалі та Бангладеші, і становить 1456 доларів. Натомість у Білорусі – майже шість тисяч. Найбільш корумпованими Наталія Ахтирська назвала такі сфери діяльності, як тероризм, торгівля людьми, незаконний обіг наркотиків і кіберзлочинність. Акцентувала увагу на проблемі корупції в системі охорони здоров’я, що, за її словами, є загрозою для України. Розповіла, що в Україні планують створити реєстр донорів і реципієнтів, а людина сама розпоряджатиметься своїми органами. Відповідна графа буде в паспорті та посвідченні водія.

Повідомила Наталія Ахтирська і про антикорупційну експертизу, яка проводитиметься в організаціях, де працює більше 50 осіб. Перевірятимуть, серед іншого, чи відбувалися там навчальні заходи на відповідну тему.

Також учасникам семінару нагадала, що 2 жовтня цього року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції. Згідно з документом, форму декларації буде змінено. Планується створити і Бюро фінансових розслідувань, яке допомагатиме Національному агентству з питань запобігання корупції.

Наталія Ахтирська розповіла і про практику Європейського суду з прав людини щодо оцінки доказів у «корупційних справах», наголосила на дотриманні вимог фінансового контролю, вказавши на найпоширеніші помилки в щорічних деклараціях та повідомленнях про суттєві зміни в майновому стані.

За повідомленням прес-служби суду