Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошено вирок чоловіку, який вчиняв домашнє насильство над своєю тещею

11 жовтня 2019, 11:54

10 жовтня 2019 року Скадовський районний суд Херсонської області ухвалив вирок стосовно чоловіка, який вчиняв домашнє насильство - злочин, передбачений  статтею 126-1  Кримінального кодексу України.

Домашнє насильство - це умисне систематичне вчинення психологічного, фізичного насильства щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах, що привело до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої особи.

Громадянин П. обвинувачувався у тому, що систематично протягом січня та червня 2019 року вчиняв психологічне насильство над потерпілою, що проявлялося у словесних образах нецензурними словами та погрозах фізичною розправою над нею що призвело до її психологічних страждань та погіршило якість життя.

Згідно матеріалів кримінального провадження потерпіла є тещею обвинуваченого.

13 вересня 2019 року потерпіла та обвинувачений, уклали угоду про примирення, в якій погодили призначення покарання обвинуваченому. Вироком суду затверджено угоду про примирення між потерпілою та обвинуваченим громадянином П. та призначено покарання у виді 1 року позбавлення волі та на підставі статті 75 КК України звільнив від відбування покарання з випробуванням, якщо він протягом визначеного іспитового строку терміном один рік не вчинить нового злочину.

Затверджуючи угоду про примирення, суд встановив, що обвинувачений цілком розуміє наслідки укладення та затвердження даної угоди, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом. Потерпіла також розуміє наслідки укладення та затвердження даної угоди. Заслухав думки обвинуваченої та потерпілого, які просили затвердити угоду про примирення, думку прокурора, який не заперечував проти затвердження угоди про примирення. Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або внаслідок обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України.

Наразі вирок не набрав чинності, на нього може бути подана апеляційна скарга до Херсонського апеляційного суду  протягом 30 днів з дня його проголошення.

З текстом вироку можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи  663/2886/19.

 

Для довідки:

Відповідно до статті 468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно з частиною третьою  статті  469 КПК України угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Угода про примирення у кримінальних провадженнях щодо злочинів, пов’язаних з домашнім насильством, може бути укладена лише за ініціативою потерпілого, його представника або законного представника.

Разом з тим, зауважимо, що відповідно до частини першої статті 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Тобто, у тому випадку, коли угода відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України та відсутні підстави для відмови у її затвердженні, суд визначає обвинуваченому  міру покарання не на власний розсуд, а призначає лише ту міру покарання, яку узгодили сторони при укладанні угоди про примирення.

 

За повідомленням прес-служби суду