Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НАДС роз'яснила, якими документами підтверджується рівень вільного володіння державною мовою

11 жовтня 2019, 11:00

Національне агентство України з питань державної служби (далі - НАДС) надало роз'яснення, якими саме документами підтверджується рівень вільного володіння державною мовою. У своєму роз'ясненні від 11 жовтня 2019 року НАДС звертає увагу, що згідно зі статтею 25 Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-УІІІ «Про державну службу» (далі - Закон) особа, яка бажає взяти участь у конкурсі, зокрема, мала подати до конкурсної комісії посвідчення щодо вільного володіння державною мовою.

Законом України від 19 вересня 2019 року № 117-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» внесено зміни до Закону, в тому числі до пункту 5 частини першої статті 25. Зазначеними змінами передбачено, що переможець конкурсу, оголошеного після 25 вересня 2019 року, має надати копії документів про підтвердження рівня вільного володіння державною мовою. Такими документами, на думку НАДС, можуть бути, зокрема, документи державного зразка про середню/вищу освіту, в яких зазначено про вивчення предмета/дисципліни, що підтверджують знання української мови, та посвідчення щодо вільного володіння державною мовою, отримані до 25 жовтня 2019 року.

Нагадаємо, що 10 жовтня 2019 року Національне агентство України з питань державної служби повідомило, що положення статті 25 Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-УІІІ «Про державну службу» визначали, що особа, яка бажає взяти участь у конкурсі, зокрема, має подати посвідчення атестації щодо вільного володіння державною мовою. З метою визначення механізму проведення атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою та отримання відповідного посвідчення постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 301 «Про організацію проведення атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою» (далі - Постанова) затверджено відповідний Порядок.

25 вересня 2019 року набрав чинності Закон України від 19 вересня 2019 року № 117-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади», відповідно до норм якого переможець конкурсу має надати копії документів, що підтверджують рівень вільного володіння державною мовою. У зв'язку з тим, що норми Постанови не відповідають нормам цього Закону, НАДС повідомляє, що з 25 жовтня 2019 року припиняється робота атестаційних комісій уповноважених закладів вищої освіти.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України