Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП констатувала факт втручання народного депутата в діяльність судді Шостого апеляційного адміністративного суду Епель О.В.

25 вересня 2019, 16:49

На засіданні Вищої ради правосуддя 24 вересня 2019 року розглянуто повідомлення судді Шостого апеляційного адміністративного суду Епель Оксани Володимирівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова поінформувала, що, як зазначено у зверненні судді Епель О.В., у провадженні Шостого апеляційного адміністративного суду перебуває справа за позовом кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 198 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, висунутого політичною партією «Слуга народу»,Особа 1 до окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 198, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 198 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Особа 2, кандидат у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Особа 3, про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії.

На підставі протоколу автоматизованого розподілу справ між суддями від 27 липня 2019 року суддя Епель О.В. бере участь у розгляді цієї справи у складі колегії суддів.

Розгляд зазначеної справи було призначено у відкритому судовому засіданні на 16:00 28 липня 2019 року.

Згідно з повідомленням судді Епель О.В. 28 липня 2019 року о 08:05 на її особистий номер мобільного телефону у додатку WhatsApp від невідомого абонента надійшло повідомлення такого змісту: «Доброго ранку! Сподіюся, Ви мене пам’ятаєте. Народний депутат 8, і дасть Бог 9-го скликання. Виграв у представниці ЗЕ більше 1000 голосів, потім суд за її поданням на перерахунок по 15 дільницям. І ось сьогодні в 16:00 Ваша трійка розглядатиме її апеляцію. Правова позиція моєї сторони більш ніж обґрунтована. Готовий надати будь-які пояснення. Прошу допомогти».

Іншим повідомленням від зазначеного абонента надійшла копія рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 25 липня 2019 року.

Вказані обставини суддею Епель О.В. сприймаються як втручання у здійснення правосуддя, у зв’язку із чим вона, керуючись частиною четвертою статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», звернулася до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора із повідомленням про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя для вжиття відповідних заходів реагування.

На запит члена Вищої ради правосуддя Прокуратура міста Києва поінформувала, що за результатами розгляду повідомлення судді Шостого апеляційного адміністративного суду Епель О.В. 14 серпня 2019 року розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Проведення подальшого досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції у місті Києві. Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснюється Прокуратурою міста Києва.

«Вважаю, що встановлені факти свідчать про втручання у діяльність судді Епель О.В. щодо здійснення правосуддя», – підсумувала член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за повідомленням судді Шостого апеляційного адміністративного суду Епель Оксани Володимирівни.

Прес-центр судової влади України