Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя звільнила Новака А.В. з посади судді Голосіївського районного суду міста Києва за вчинення істотного дисциплінарного проступку

25 вересня 2019, 12:44

На засіданні Вищої ради правосуддя 24 вересня 2019 року розглянуто питання про звільнення Новака Андрія Васильовича з посади судді Голосіївського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 15 квітня 2019 року № 1147/2дп/15-19.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова поінформувала, що до Вищої ради правосуддя 3 вересня 2019 року надійшло подання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення Новака А.В. з посади судді Голосіївського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Як вбачається з подання, рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 15 квітня 2019 року № 1147/2дп/15-19 суддю Голосіївського районного суду міста Києва Новака А.В. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді внесення Вищій раді правосуддя подання про звільнення його з посади судді.

Зокрема, Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя встановлено, що дії судді Новака А.В. під час здійснення судочинства у справі № 752/16939/16-ц, які полягали у спілкуванні з довіреною особою позивача поза межами судового засідання, обговоренні питань грошової винагороди судді за ухвалення рішень на користь позивача та наступному ухваленні таких рішень, свідчать про його упередженість, порушення вимог щодо справедливого та неупередженого розгляду справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства та порушення основоположного права на справедливий суд.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя встановила, що поведінка судді Новака А.В. під час розгляду справи свідчить про наявність у його діях складу дисциплінарного проступку, передбаченого пунктами 3, 4 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», та є підставою для дисциплінарної відповідальності судді.

Оскільки встановлені під час розгляду дисциплінарної справи обставини свідчать про умисність дій судді, Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що дисциплінарні проступки суддя Новак А.В. допустив, усвідомлюючи протиправність своїх дій, чим завдав істотної шкоди правосуддю.

Така поведінка судді при виконанні професійних обов’язків викликає обґрунтовані сумніви у здатності судді безсторонньо виконувати свої функції, порочить звання судді та підриває авторитет правосуддя.

З урахуванням встановлених під час розгляду дисциплінарної справи обставин Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що дії судді Голосіївського районного суду міста Києва Новака А.В. містять ознаки істотного дисциплінарного проступку.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 3 вересня 2019 року № 2325/0/15-19 рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 15 квітня 2019 року № 1147/2дп/15-19 залишено без змін.

Частиною третьою статті 56 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» визначено, що питання про звільнення судді згідно з пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України Вища рада правосуддя розглядає на підставі подання Дисциплінарної палати про звільнення судді.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Новака Андрія Васильовича з посади судді Голосіївського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

 

Прес-центр судової влади України