Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив рівне право громадян на отримання земельної ділянки у власність

24 вересня 2019, 10:06

Закарпатський окружний адміністративний суд  визнав протиправним та скасував рішення Пийтерфолвівської сільської ради Виноградівського району Закарпатської області від 05 жовтня 2018 року  “Про розгляд заяви”,  яким відмовлено позивачці у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 2,00 га із земель сільськогосподарського призначення комунальної власності для ведення особистого селянського господарства.

Також суд  зобов'язав  зазначену  сільську раду повторно розглянути на пленарному засіданні найближчої сесії сільської ради заяву громадянки М. від 23 серпня 2018 року про надання такого  дозволу.

Під час розгляду справи суд встановив, що позивачка дотрималася всіх, передбачених Земельним Кодексом  України,   вимог до клопотання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства .

Однак рішенням Пийтерфолвівської сільської ради громадянці відмовлено у наданні  дозволу  у  зв’язку з тим, що  у зазначеному позивачкою  контурі немає вільних земель.

Оскільки викопійоване з кадастрової карти України бажане позивачкою місце розташування земельної ділянки є пустим, та, відповідно, такій земельній ділянці не присвоєно кадастровий номер, суд відхилив посилання представника відповідача на те, що згідно рішень сільської ради 2013 - 2015 років в межах  бажаного контуру  вже надано дозволи на виготовлення проектів землеустрою 32 – ом особам, і тому вільних земельних ділянок нема.

Разом з цим суд зазначив, що отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки не означає позитивного рішення про надання її у власність.

З огляду на це суд дійшов висновку, що  позивачка  та інші 32 особи, яким вже надано право на розробку проекту землеустрою,  мають рівне право розробити проект землеустрою, а у відповідача немає підстав вважати пріоритетність того чи іншого заявника на стадії надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

 

За повідомленням прес-служби суду