Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до ГПУ та НПУ щодо виявлення та притягнення до відповідальності осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності суддів під час здійснення правосуддя

18 вересня 2019, 15:30

Вища рада правосуддя 17 вересня 2019 року розглянула повідомлення судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Дзюбановського Юрія Ігоровича про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, яке надійшло до ВРП 10 вересня 2019 року.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха (на фото) поінформував, що згідно із повідомленням у провадженні судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Дзюбановського Ю.І. перебуває кримінальне провадження від 30 червня 2018 року за обвинуваченням громадянина Т. у вчиненні кримінальних правопорушень.

Перебіг судового засідання з розгляду вказаного кримінального провадження, яке відбувалося у приміщенні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області 2 вересня 2019 року, висвітлено в інтернет-виданні «20 хвилин Тернопіль» під назвою «Бачу, що хочуть якомога скоріше закрити справу…».

У подальшому, 4 вересня 2019 року о 09:27, під вказаною статтею з’явилися коментарі з погрозами на адресу судді.

Водночас 4 вересня 2019 року близько о 08:00 у селі Петриків, що поблизу міста Тернополя, на подвір’ї ректора Тернопільського національного економічного університету пролунав вибух, в результаті якого він та його дружина отримали серйозні травми, внаслідок чого були госпіталізовані до обласної лікарні у тяжкому стані. Як встановлено, пакет з вибухівкою підкинули на подвір’я вказаного будинку. Після того, як потерпілий підняв пакет, він вибухнув.

Суддя звертає увагу, що йому висловлено погрозу насильством, знищенням чи пошкодженням майна як судді у зв’язку з його діяльністю, пов’язаною зі здійсненням правосуддя. Стверджує, що зазначені коментарі вказаних користувачів є втручанням у його діяльність як судді з метою перешкодити виконанню службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення у кримінальному провадженні.

Перевіркою встановлено, що суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Дзюбановський Ю.І. звернувся до Генерального прокурора з повідомленням про втручання в його діяльність щодо здійснення правосуддя. 

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України та Національної поліції України стосовно виявлення та притягнення до відповідальності осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності суддів під час здійснення правосуддя, у зв’язку з фактичними обставинами, зазначеними у повідомленні судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Дзюбановського Юрія Ігоровича; звернутися до Національної гвардії України щодо вжиття передбачених законом заходів із забезпечення особистої безпеки суддів та працівників апарату суду, забезпечення громадського порядку під час роботи суду та охорони приміщення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.

Прес-центр судової влади України