Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Херсонської та Миколаївської областей обговорили актуальні питання застосування міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права

16 вересня 2019, 15:01

12-13 вересня 2019 року в м. Херсоні судді Миколаївської та Херсонської областей взяли участь у семінарі  щодо питань застосування міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права, організованому Національною школою суддів України за  сприяння Програми USAID «Нове правосдудя».

Обрана для  навчального заходу тема підвищення кваліфікації суддів є дуже актуальною, враховуючи складну ситуацію в зоні збройного конфлікту на Сході України.

Проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна привітала учасників та зауважила, що даний захід відбувається завдяки ініціативи голови Херсонського апеляційного суду Олександра Коровайка, підтриманої Національною школою суддів України та Програмою USAID «Нове правосуддя».

Наталія Георгіївна  підкреслила важливість теми міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права і зауважила, що цей навчальний курс розроблений з використанням інтерактивних методів навчання відповідно до вимог Концепції національних стандартів суддівської освіти, що передбачає поєднання різних форм спілкування під час засвоєння матеріалу слухачами, серед яких  індивідуальні та групові практичні завдання, спільне обговорення, лекції, а також використання презентацій.

У відкритті семінару також взяв участь голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко, який подякував Національній школі суддів України та Програмі USAID «Нове правосуддя» за співпрацю у підвищенні кваліфікації суддів як запоруки ефективного здійснення правосуддя, а також побажав колегам плідної роботи та цікавого спілкування.

Директор курсу, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти НШСУ Тетяна Фулей відзначила важливість вирішення практичних питань щодо застосування міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права у справах, пов'язаних із збройним конфліктом, та провела огляд навчального матеріалу курсу.

Досвічені лектори, розробники семінару  суддя Верховного суду України Олег Кривенда, суддя апеляційного суду Миколаївської області у відставці Валентина Гребенюк, суддя Перемишлянського районного суду Львівської області Андрій Савчак  розкрили низку важливих питань зстосування МГП та МКП.

Зокрема, учасники разом з Олегом Кривендою розкрили поняття міжнародного гуманітарного права та збройного конфлікту, з'ясували відмінності між неміжнародним збройним конфліктом  та ситуаціями внутрішніх заворушень і безпорядків, окреслили типи збройних конфліктів.

Андрій Савчак розкрив питання міжнародних злочинів, співвідношення понять і концепцій загальнокримінальних злочинів та міжнародних злочинів, запропонував для вирішення практичні завдання.

Разом з Гребенюк Валентиною судді опрацювали питання міжнародних злочинів у законодавстві України та виконали практичні завдання.

Учасники заходу  поділилися враженнями та зазначили, що під час жвавих дискусій  актуалізували та поглибили свої знання щодо розмежування  міжнародного та неміжнародного збройного конфлікту, особливостей кваліфікації діяння за міжнародним та національним правом,  а  також  з'ясували важливі практичні питання застосування норм міжнародного кримінального права та міжнародного гуманітарного права.

За повідомленням прес-служби суду