Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося чергове засідання ради суддів господарських судів

20 грудня 2013, 16:44

   19 грудня 2013 року в приміщенні Вищого господарського суду України відбулося чергове засідання ради суддів господарських судів. На засіданні були присутні 10 членів Ради, заступник Голови Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк та представники ВГСУ, ДСА України, ЗМІ.Під час засідання розглянуто  12 питань порядку  денного.
   Голова ради суддів господарських судів Артур Ємельянов поінформував присутніх про роботу Ради у 2013 році. За його словами, у поточному році відбулося 11 засідань Ради та 1 конференція суддів господарських судів. Серед питань, що обговорювались під час засідань, були постановка суддів до кадрового резерву суддів на заміщення адміністративних посад в господарських судах України та внесення подання до Вищої ради юстиції на призначення на адміністративні посади у суди, а також фінансування судів, забезпечення інформаційної відкритості діяльності судів, інше.
   Заступник Голови Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк доповів учасникам засідання про забезпечення Державною судовою адміністрацією України діяльності ради суддів господарських судів України у 2013 році та  про бюджетні перспективи на 2014 рік.
   Члени ради заслухали  і взяли до відома доповідь голови Ради Артура Ємельянова про аналіз звернень, які надійшли до ради суддів господарських судів України у 2013 році.
   Низка питань порядку денного була присвячена функціонуванню веб-сайтів господарських судів офіційного веб-порталу судової влади України. Зокрема, члени Ради обговорили результати щомісячного моніторингу стану інформаційного наповнення веб-сайтів господарських судів, розглянули пропозиції господарського суду Кіровоградської області стосовно роботи веб-порталу судової влади України.
   Начальник відділу кадрового забезпечення та антикорупційного моніторингу Вищого господарського суду України Вікторія Кормиліцина доповіла членам ради  про результати опрацювання проекту Порядку формування, ведення, обліку та зберігання особових справ суддів, розробленого Державною судовою адміністрацією України. Члени ради після обговорення пропозицій прийняли рішення направити Державній судовій адміністрації України підготовлені Вищим господарським судом України зауваження та пропозиції до Проекту для врахування при узгодженні та затвердженні даного Порядку.
   Після розгляду пропозицій господарських судів щодо визначення переліку посад в апаратах господарських судів, перебування на яких близьких осіб голови, заступника голови суду може призвести до порушення обмежень, передбачених статтею 9 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції", вирішено направити на розгляд Ради суддів України перелік відповідних посад.
Також на засіданні розглянуто лист господарського суду міста Києва щодо звернень правоохоронних органів стосовно надання тимчасового доступу до матеріалів судових справ. За результатами розгляду Радою прийнято рішення  з метою опрацювання та здійснення всебічного аналізу відповідних законодавчих норм та формування висновків з порушеного питання створити робочу групу із трьох членів Ради, залучивши до вивчення питання фахівців в області кримінального права, та у строк до 28 лютого 2014 року за результатами проведеної роботи підготувати та надати РСГС відповідний висновок.
   Оскільки питання оплати праці працівників апаратів судів залишається  нагальним та потребує першочергового вирішення, радою суддів господарських судів прийнято рішення про повторне направлення звернення до Кабінету Міністрів України та Державної судової адміністрації України стосовно підвищення посадових окладів працівників апаратів судів до рівня встановлених постановою КМУ від 09.03.2006  № 268 "Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів" міжпосадових співвідношень розмірів посадових окладів працівників апаратів судів.
   Також під час засідання члени ради суддів господарських судів розглянули проект Концепції реформування судової статистики та вдосконалення судової статистичної звітності в Україні, розробленої Державною судовою адміністрацією України. Для всебічного вивчення питання реформування судової статистики та внесення пропозицій до проекту Концепції вирішено створити робочу групу, до якої увійшли троє членів ради суддів господарських судів - Світлана Шевчук,  Юрій Власов, Валерій Картере - та залучити до  її роботи працівників Вищого господарського суду України.
   На засіданні члени ради суддів господарських судів затвердили орієнтовний план роботи на 2014 рік.