Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд залишив без змін рішення суду про стягнення боргу за комунальні послуги

05 червня 2019, 15:38

Красноармійським міськрайонним судом Донецької області 18.01.2019 розглянуто справу за позовом комунального підприємства до власника квартири та членів її родини про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги та послуги з утримання будинку та прибудинкової території.

Під час розгляду справи відповідач не визнавала пред’явлених вимог, зазначаючи, що між сторонами відсутні будь-які права та обов'язки, тому у позивача відсутнє право звернення до суду з позовом. ЇЇ син, будучи зареєстрованим в її квартирі, з листопада 2007 року фактично проживає в іншій квартирі зі своєю сім'єю та з цього часу він та члени його сім'ї фактично не використовують житло, і житлово-комунальні послуги по даній квартирі не отримують.

Вирішуючи спір, судом першої інстанції зазначено, що повнолітні члени сім'ї власника зобов'язані брати участь у витратах по утриманню будинку (квартири) і придомової території та проведення ремонту. Крім того, оскільки відповідачі проживають в будинку, що знаходиться на балансі позивача, який забезпечує утримання вказаного будинку, суд прийшов до висновку про те, що між сторонами виникли фактичні договірні правовідносини, внаслідок яких у відповідачів виникли обов’язки по сплаті отриманих послуг.

Рішенням суду задоволені позовні вимоги комунального підприємства та стягнуто солідарно з відповідачів заборгованість по утриманню будинку та прибудинкової території за період з 01.12.2014 по 30.11.2017 в сумі 2751,84 грн., заборгованість за вивіз твердих  побутових відходів за період з 01.12.2014 по 30.11.2017 в сумі 1378,50грн.

Не погодившись з таким рішення відповідач подала апеляцію.

Суд апеляційної інстанції зазначив, що суд першої інстанції правильно визначився з характером спірних відносин та нормами матеріального права, які підлягають застосуванню, повно та всебічно дослідив наявні у справі докази і дав їм належну оцінку, правильно встановив обставини справи, внаслідок чого ухвалив законне й обґрунтоване рішення, яке відповідає вимогам матеріального та процесуального права.

Постановою Донецького апеляційного суду від 15.05.2019 рішення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 18.01.2019 залишено без змін.

З інформацією щодо тексту судових рішень можна ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

 

За повідомленням прес-служби суду