Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Богуславському районному суді Київської області відбувся просвітницький лекторій для присяжних суду

28 травня 2019, 12:15

27 травня 2019 року в Богуславському районному суді Київської області відбувся просвітницький лекторій для присяжних суду на тему "Особливості розгляду цивільних справ окремого провадження".

В даному заході взяли участь присяжні Богуславського районного суду Київської області, що були включені до списків присяжних на 2017-2020 роки, рішеннями Богуславської районної ради від 31 березня 2017 року № 211-15-VІІ та від 22.06.2018 року № 370-28-VІІ, голова суду, суддя-спікер Тітов М.Б. та керівник апарату суду Шрамко Л.В.

Дану зустріч керівник апарату суду Шрамко Л.В. розпочала з історичної довідки про різні форми участі народу в здійсненні правосуддя та, як наслідок, формування суду присяжних в цілому у світі та на території України зокрема.

Потім присутні слухали про участь присяжних у цивільному судочинстві.

З внесенням змін до – процесуального законодавства, замість народних засідателів у цивільному процесі беруть участь присяжні.

Цивільно-процесуальним законодавством встановлено, що цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох присяжних, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді.

Так, за час повноважень Списку присяжних, затвердженого рішенням Богуславської районної ради від 31 березня 2017 року та станом на 20 травня 2019 року Богуславським районним судом за участю присяжних було розглянуто  23  справи, з них:

-про визнання фізичної особи недієздатною – 11 справ

- про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою – 1 справу

- про усиновлення- 4 справи

- про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку - 7

- про обов'язкову госпіталізацію до протитубезкульозного закладу – 0

Після виступу керівника апарату суду Шрамко Л.В. голова суду, суддя-спікер Богуславського районного суду Тітов М.Б. доповів про особливості підготовки до розгляду та розгляду цивільних справ окремого провадження зазначених категорій, а саме: ознайомлення та вивчення матеріалів справи, необхідність належних доказів, призначення відповідних експертиз, дотримання розумних строків розгляду справ та процедури ведення судового процесу.

В ході зустрічі керівником апарату суду з присяжними також було уточнено особливості виплати винагороди та відшкодування витрат, виплати добових витрат присяжному за час виконання ним обов'язків у суді.

Присутні дискутували з приводу, чи є необхідність у подальшому встановити вимоги при відборі присяжних щодо наявності у кожного юридичної освіти, чи, переважну силу матиме висока громадянська позиція та наявний життєвий досвід.

Одностайною думкою після спілкування стало те, що політика із запровадження суду присяжних є правильною та дає довготривалий результат. Така форма здійснення правосуддя робить суспільство більш дисциплінованим, відповідальним, і в якомусь плані однозначно підтримує імідж судової влади, створює їй престиж. А поки що суспільство скидає свою відповідальність виключно на правоохоронні структури.

У існуванні суду присяжних є і технічна перевага, яка полягає в тому, що суддя може більш детально зосередитися на процесуальних, правових питаннях, залишаючи при цьому питання ключові, такі як встановлення фактів та вини, іншим особам.

У подальшому для присяжних буде організовано наступний лекторій щодо особливостей розгляду кримінальних проваджень за їх участі.

За повідомленням прес-служби суду