Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд повернув земельну ділянку державної форми власності, загальною площею 20 га

05 квітня 2019, 14:56

Центральний апеляційний господарський суд залишив без змін рішення господарського суду Запорізької області, яким було задоволено позов в.о. керівника Мелітопольської місцевої прокуратури Запорізької області в інтересах держави яким визнано недійсним додатковий договір підряду з вирощування товарної сільськогосподарської продукції та зобов’язано  Селянське (фермерське) господарство повернути Комунальному закладу “Менчикурівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Веселівської районної ради Запорізької області” земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної форми власності (справа № 908/1697/18).

Під час розгляду справи встановлено, що  між Веселівською районною державною адміністрацією (орендодавець) та Комунальним закладом “Менчикурівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Веселівської районної ради Запорізької області” (орендар, відповідач-1) укладено договір оренди землі, за умовами якого, орендодавець надав, а орендар прийняв в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 20 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Отже,  Комунальний заклад, як орендар за договором оренди землі наділений передбаченими цим договором правами щодо використання орендованої земельної ділянки для дослідних та навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства та за згодою орендодавця має право передавати її у користування іншим особам в суборенду без зміни цільового призначення. 

Між тим, КЗ “Менчикурівська ЗОШ І-ІІІ ступенів” в особі директора школи  (замовник) та Селянське (фермерське) господарством (підрядник, відповідач-2) уклало додатковий договір підряду з вирощування товарної сільськогосподарської продукції, відповідно до якого замовник доручив, а підрядник зобов’язався на власний ризик виростити урожай товарної сільськогосподарської продукції у відповідності до умов даного договору, та розподілити відповідно до умов договору.

Зміст погоджених сторонами умов спірного договору свідчить, що Комунальний заклад “Менчикурівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Веселівської  районної ради Запорізької області” надав  земельну ділянку Селянському (фермерському) господарству та надав йому право обробки земельної ділянки, посіву і збору врожаю.

Таким чином, право володіння та користування, як правомочності, що належать землекористувачу (орендарю) згідно положень ст. 93 Земельного кодексу України, за умовами спірного договору реалізуються не орендарем,  згідно визначеного цільового призначення, а Селянським (фермерським) господарством, шляхом вирощування останнім сільськогосподарської продукції та сплати частки доходу від такої реалізації договору на користь відповідача-1.

Суди дійшли до висновку, що до спірного правочину слід застосовувати правила, передбачені для договору оренди земельної ділянки зв’язку з тим, що спільної діяльності за договором підряду не велося, а відбувалось платне користування відповідачем-2 земельною ділянкою, наданою відповідачем-1 у користування для отримання прибутку.

Земельним законодавством не передбачено право користувача розпоряджатись земельною ділянкою шляхом передачі її іншим особам у платне користування, при цьому не маючи відповідної згоди орендодавця.

Таким чином, Комунальний заклад не мав необхідного обсягу цивільної дієздатності, без згоди орендодавця, на укладення додаткового договору підряду, який по суті є договором суборенди земельної ділянки, що за змістом ч. 1 ст. 215 ЦК України  і стало підставою для визнання вказаного договору недійсним. В зв’язку з цим,  земельна ділянка підлягає поверненню Комунальному закладу “Менчикурівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Веселівської районної ради Запорізької області”.

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням. 

За повідомленням прес-служби суду