Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Місії ОБСЄ/БДІПЛ перевірили готовність Восьмого ААС до розгляду виборчих справ

25 березня 2019, 14:12

22 березня 2019 року відбулася зустріч голови суду та керівника апарату суду із представниками Місії ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за виборами Президента України – 2019 (далі - Місія ОБСЄ/БДІПЛ). Метою здійснення Місії ОБСЄ/БДІПЛ в Україні є оцінка виборчого процесу з точки зору відповідності зобов’язанням ОБСЄ та міжнародним демократичним стандартам проведення виборів, а також національному законодавству.
Довгострокові спостерігачі Місії ОБСЄ/БДІПЛ Маріо Барфус (Швейцарія) та Пітер Ерхарді (Франція) прибули до Восьмого ААС для перевірки рівня організації роботи суду на період виборів та визначення готовності до розгляду виборчих справ. Попередньо, спостерігачі мали можливість ознайомитися з внутрішніми документами, які розміщені на офіційному веб-сайті суду та прийняті на виконання законодавства України і регулюють організацію роботи суду на період виборчого процесу.


Голова суду Олег Заверуха розповів про особливості розгляду виборчих справ судами першої та апеляційної інстанції, навів приклади справ, які можуть надходити до апеляційного адміністративного суду та наголосив на термінах їх розгляду. Крім цього, голова суду проінформував представників Місії ОБСЄ/БДІПЛ про те, як організовано роботу у межах Восьмого апеляційного адміністративного округу в частині оперативного інформування Восьмого ААС про надходження виборчих справ до судів першої інстанції. Таким чином, завдяки налагодженій співпраці між місцевими загальними і окружними адміністративними судами з одного боку та Восьмим ААС – з іншого, ми готові в будь-який час доби у строки, встановлені КАС України, розглянути виборчу справу.
Також, як повідомив Олег Заверуха, з метою надання методичної допомоги в застосуванні виборчого законодавства та налагодження комунікації, головам судів у межах Восьмого апеляційного адміністративного округу та головам територіальних (окружних) виборчих комісій Львівської, Тернопільської, Волинської, Івано-Франківської, Рівненської і Закарпатської областей направлено відповідні листи-роз’яснення.
Керівник апарату суду Сергій Пашковський зауважив, що у Восьмому ААС запроваджено особливий режим роботи суду на період виборчого процесу, зокрема, встановлено графіки чергування та визначено відповідальних осіб, що забезпечує оперативний обмін необхідною інформацією та своєчасний розгляд адміністративних справ, пов’язаних із виборчим процесом.
Окремо керівництво суду звернуло увагу присутніх на тому, що на офіційному веб-сайті суду створено розділ «Вибори-2019», де міститься інформація про організацію роботи суду, а також роз’яснення щодо особливостей розгляду справ, пов’язаних з виборчим процесом.
На завершення робочої зустрічі, голова суду запросив гостей оглянути приміщення суду, зокрема, зал очікування, зали судових засідань, показав як проходить робочий процес у структурних підрозділах суду. Представники Місії ОБСЄ/БДІПЛ подякували керівництву суду та зазначили, що результати проведеної роботи будуть викладені у звіті та оприлюднені.

За повідомленням прес-служби суду