Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася IV конференція суддів господарських судів України

15 листопада 2013, 14:50
   14 листопада 2013 року у приміщенні Вищого господарського суду України відбулася IV конференція суддів господарських судів України. 
   На конференції були присутні всі 42 делегати - по одному судді від кожного місцевого господарського суду, по одному судді від кожного апеляційного господарського суду, шість суддів Вищого господарського суду України, суддя Верховного Суду України.
   Також у Конференції брали участь Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович, заступник Генерального прокурора України Михайло Гаврилюк, суддя Верховного Суду України Валентин Барбара, голова ради суддів загальних судів Інна Отрош, голова ради суддів адміністративних судів Микола Кобилянський, Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, Президент Спілки адвокатів України Лідія Ізовітова, в.о. ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, представники ЗМІ.
   Розпочинаючи захід, у своїй вступній промові  до учасників конференції  Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович зауважив, що система господарських судів на сьогодні є найбільш стабільною з усіх інших, та додав, що це відбувається в першу чергу завдяки її якісному складу та найбільш гнучкому реагуванню на зміни в українському законодавстві. 
   Відповідно до порядку денного Конференції  Голова Вищого господарського суду України  Віктор Татьков виступив зі звітом про підсумки роботи господарських судів за 9 місяців поточного року. Голова Вищого господарського суду України доповів, що за підзвітний період спостерігається підвищення якості результатів роботи господарських судів. Підбиття підсумків роботи показало тенденцію до збільшення кількісних показників роботи місцевих господарських судів. Кількість справ,  розглянутих місцевими господарськими судами, збільшилася на 17,6 % у порівнянні з попереднім роком і склала 160 тис. звернень. Особливо  відзначалося підвищення якості винесених суддями рішень. За останні 9 місяців кількість рішень, що були змінені або скасовані, відчутно зменшилася. Наразі кількість апеляційних скарг у господарських справах склала 2,6 % від загальної кількості справ у місцевих судах, а касаційних – 8,4% (з яких майже 50% рішень залишилися без змін), а Верховним Судом України було змінено або скасовано лише 0,15% від загальної кількості рішень, прийнятих Вищим господарським судом України. "Судді розглядають справи таким чином, що сторони, виходячи з процесу, розуміють, що це є єдине можливе рішення", – відмітив Віктор Татьков. Також було відмічено, що важливу роль у поліпшенні роботи господарських судів відіграли такі нововведення, як проект "Електронний суд", встановлення систем відеоконференцзв’язку та автоматизована система діловодства суду. 
   Голова ради суддів господарських судів Артур Ємельянов доповів делегатам конференції щодо діяльності органу суддівського самоврядування у період з 23 листопада 2012 року до теперішнього часу. Зокрема, за інформацією Артура Ємельянова радою суддів господарських судів проведено 10 засідань, подано 10 рекомендацій до Вищої ради юстиції стосовно призначення суддів на адміністративні посади в господарських судах. Також Радою суддів господарських судів постійно проводились перевірки стану організації діяльності місцевих та апеляційних господарських судів.
   Артур Ємельянов додав, що постійне підвищення кваліфікації суддів та налагоджена співпраця голови суду та керівника апарату суду є запорукою успішного функціонування судів.
   Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк надав вичерпну інформацію щодо фінансового та організаційного забезпечення діяльності господарських судів в 2013 році, а також щодо планів на 2014 рік. Особливо Голова ДСА України звернув увагу делегатів конференції на гостроту проблеми недофінансування судової системи, а саме: забезпечення виплати в повному обсязі передбаченої законодавством суддівської винагороди та забезпечення прав працівників на належний рівень оплати праці. Державна судова адміністрація України неодноразово протягом року зверталася до органів законодавчої та виконавчої влади з приводу критичної ситуації, що склалася із рівнем заробітної плати правників апаратів судів.
   Зокрема, востаннє у жовтні цього року Державна судова адміністрація України звернулася до Президента України, Прем’єр-міністра України та Міністра фінансів України з пропозиціями щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» у частині збільшення видатків загального фонду Державного бюджету України для забезпечення достатнього фінансування видатків на суддівську винагороду та оплату праці працівників апаратів судів у листопаді-грудні поточного року. 
   Заключним питанням порядку денного Конференції було обрання нового складу ради суддів господарських судів. Так, рішенням конференції були задоволені заяви про звільнення від виконання обов’язків членів ради Олександра Мірутенка (судді Львівського апеляційного господарського суду) та Ігоря Євдокимова (судді Севастопольського апеляційного господарського суду). Наступним рішенням Конференція суддів господарських судів вирішила призначити на їх місця в раді суддів господарських судів: суддю Севастопольського апеляційного господарського суду Наталію Сікорську та суддю Судової палати з господарських справ Верховного Суду України Тетяну Жайворонок.