Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Двоє підозрюваних у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень утримуватимуться під вартою

13 березня 2019, 14:51

Колегією суддів судової палати у  кримінальних справах Кропивницького апеляційного суду відхилено апеляційні скарги двох чоловіків, підозрюваних у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень знайомому.

Ухвалою районного суду чоловікам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За версією слідства, двоє чоловіків у лютому цього року у місті Кропивницькому умисно, за попередньою змовою групою осіб, нанесли потерпілому удари в область голови, спричинивши останньому тяжкі тілесні ушкодження, які небезпечні для життя в момент заподіяння, тобто підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу  України.

З боку сторони захисту підозрюваних надійшли апеляційні скарги, в яких захист просив скасувати ухвали слідчого судді та застосувати до підозрюваних інший запобіжний захід не пов'язаний із триманням під вартою.

Прокурор у свою чергу наполіг на обґрунтованості застосування виняткового запобіжного заходу, з огляду на обґрунтованість підозри, тяжкість злочину та наявність обґрунтованих ризиків, визначених статтею 177 Кримінального процесуального кодексу України, а саме ризик того, що підозрювані можуть переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду та вчинити інше кримінальне правопорушення (обоє раніше вже притягувались до кримінальної відповідальності та відбували реальне покарання).

Крім того, прокурор зазначив, що через кілька днів після побиття потерпілий помер у лікарні, та надав суду відповідні документи.

За наслідками апеляційного розгляду колегія суддів постановила:

  • апеляційні скарги захисників залишити без задоволення
  • ухвали слідчого судді про застосування до підозрюваних запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів - без змін.

Ухвали апеляційного суду набирають законної сили з дня їх проголошення, є остаточними та оскарженню в касаційному порядку не підлягають. Повний текст ухвал суду буде доступний після його внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень за єдиним унікальним номером справи №404/1279/19.

Інформативно:

Частина 2 статті 121 Кримінального кодексу України - Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого, -

карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

За повідомленням прес-служби суду