Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП ухвалила звернутись до ГПУ щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину у кримінальному провадженні за повідомленням заступника голови Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Ковтуненка В.О.

06 березня 2019, 18:02

Вища рада правосуддя 5 березня 2019 року розглянула повідомлення заступника голови Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Ковтуненка Вадима Олексійовича на виконання рішення зборів суддів Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області від 11 грудня 2018 року про втручання в діяльність суддів.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ірина Мамонтова поінформувала, що під час проведення перевірки повідомлення встановлено таке.

У Жовтневому районному суді міста Маріуполя Донецької області 11 грудня 2018 рокуо13:00 призначено збори суддів, до порядку денного яких включено питання щодо обрання голови цього суду.

До приміщення вказаного суду о 12:00 цього дня прибули невідомі особи у невизначеній кількості, які біля входу до приміщення суду тримали плакати-борди з текстами образливого характеру.

У зв’язку із закликами, які могли вплинути на вільний вибір суддів щодо обрання голови суду, зборами суддів прийнято рішення про їх проведення у закритому режимі, про що повідомлено осіб, які прибули до приміщення суду та мали намір бути присутніми на зборах суддів.

Крім того, як зазначив у повідомленні Ковтуненко В.О., напередодні проведення зборів суддів Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області у соціальній мережі Facebook невідомі особи розмістили статті образливого характеру щодо суддів Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області.

На думку автора повідомлення, так званий мітинг біля приміщення Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області проведений з метою очевидного впливу на функціонування органів судової влади, а безпідставні звинувачення посягають на авторитет судової влади в цілому та відповідно свідчать про бажання осіб завадити у не передбачений законом спосіб суддівському самоврядуванню.

Крім того, Ковтуненко В.О. у повідомленні акцентує увагу, що так званий мітинг проводився під час запровадження на території Донецької області воєнного стану, який відповідно до статті 3 Закону України «Про введення воєнного стану в Україні» містить тимчасові обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, передбачених статтею 39 Конституції України, зокрема щодо права громадян на проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій.

У повідомленні Ковтуненко В.О. вказав, що проведення «мітингу» біля приміщення Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області та розміщення у соціальній мережі Facebook статей образливого характеру щодо суддів цього суду слід розцінювати як втручання у незалежність суду.

Із поданого заступником голови Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Ковтуненком В.О. повідомлення про втручання в діяльність суду вбачається, що, крім Вищої ради правосуддя, він звернувся із аналогічною заявою і до Генеральної прокуратури України.

На запит члена Вищої ради правосуддя прокуратура Донецької області поінформувала, що за результатами розгляду повідомлення заступника голови Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Ковтуненка В.О. про втручання в діяльність суддів Маріупольською місцевою прокуратурою № 1 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням заступника голови Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Ковтуненка Вадима Олексійовича.

 

Прес-центр судової влади України