Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У господарському суді Херсонської області створено умови для маломобільних груп населення

06 березня 2019, 14:12

Шановні відвідувачі!

 

Відповідно до  статті 3 Конституції України - людина, її життя і здоров'я, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.

Законом України «Про судоустрій і статус суддів», а саме частиною третьою статті 7, зазначено, що  судова система має забезпечувати доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією та законами України.  Отже, одне із завдань, які стоять перед судовою владою щодо реалізації права громадян на доступ до правосуддя є забезпечення належного доступу до приміщень суду, судової інформації та участі в судовому процесі маломобільних груп населення (людей з інвалідністю, з тимчасовими порушеннями здоров'я (наприклад, людина на милицях), літніх людей, яким через вік та стан здоров'я важко самостійно пересуватися, вагітних жінок, батьків з дитячими візочками тощо).

Керівництвом господарського суду Херсонської області  розроблено і реалізовано комплекс заходів щодо вирішення питання розміщення у приміщеннях суду маломобільних груп населення, які б дозволили створити гідні умови перебування у будівлі та забезпечили б належний рівень захисту їх прав.

Відтепер для людей з вадами зору на кожному поверсі установи встановлені інформаційні мнемосхеми, виконані шрифтом Брайля, на яких ілюструється як орієнтуватись у приміщенні; також на дверях кабінетів встановлені таблички, виконані шрифтом Брайля. Таблички вказують на назву кабінету, наприклад: зал судових засідань, канцелярія, приймальня голови суду тощо.

Крім того, вхід до приміщення суду обладнаний з урахуванням державних будівельних норм стаціонарним пандусом і кнопкою виклику. 

Канцелярія суду знаходиться на першому поверсі установи. Додатково повідомляємо, що маломобільні групи населення обслуговуються поза чергою!

Звертаємо увагу, що Господарський суд Херсонської області оснащений необхідним обладнанням для проведення судових засідань в режимі відеоконференції, що значно спрощує доступ громадян до правосуддя.

Крім цього нагадуємо Вам, що представники сторін можуть надсилати до суду документами в електронній формі. Офіційна електронна адреса Господарського суду Херсонської області:  inbox@ks.arbitr.gov.ua.

Наказом керівника апарату суду визначено працівників, відповідальних за  забезпечення організації доступу до правосуддя в Господарському суді Херсонської області маломобільних груп населення.

До кола обов’язків яких належать:

  • надавати безпосередню допомогу у пересуванні маломобільних груп населення приміщенням суду: спуститися та/або піднятися на поверх, добратися до пункту призначення (залу судового засідання, відділу прийому та надання інформаційних послуг тощо);

 

  • супроводжувати маломобільні групи населення протягом обумовленого часу перебування їх у приміщенні суду;

 

  • бути посередником між мало мобільними групами населення та працівниками суду для вирішення виниклих питань, що стосуються діяльності суду, допомагати вирішувати вказані питання (у межах компетентності).

 

Також звертаємо Вашу увагу, що на офіційному веб-сайті Господарського суду Херсонської області (https://ks.arbitr.gov.ua/sud5024/ ) розміщена корисна інформація для учасників процесу.

 

За повідомленням прес-служби суду