Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Жителя смт. Попільня засуджено за злісне ухилення від сплати аліментів

05 березня 2019, 17:09

4 березня 2019 року Попільнянським районним судом розглянуто кримінальне провадження стосовно жителя смт Попільня - громадянина Ф., який вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною першою статті 164 Кримінального кодексу України (злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів)).

Під час досудового слідства встановлено, а в судовому засіданні підтверджено, що громадянин Ф. рішенням Попільнянського районного суду зобов'язаний до сплати аліментів на утримання неповнолітньої дочки в розмірі ¼ частини його заробітку (доходів), але не менше неоподаткованого мінімуму доходів громадян щомісячно до її повноліття.  Проте протягом тривалого часу ухиляється від їх сплати. Отримуючи соціальну допомогу як особа, що не має право на пенсію, не повідомив державного виконавця про її отримання. Крім того, обвинувачений має доходи від виконання робіт з металом та бляхою на замовлення приватних та юридичних осіб. Але жодного разу не надіслав частки від отриманих прибутків на утримання дитини.

В судовому засіданні громадянин Ф. свою вину визнав частково, повідомивши про усну домовленість з потерпілою про те, що він не буде втручатись у процес виховання дочки, а вона не вимагатиме сплати аліментів. Від дитини він не відмовляється, спілкується з нею.

Потерпіла спростувала заяву обвинуваченого про існування усної домовленості щодо несплати аліментів. Також заперечила факт спілкування колишнього чоловіка з дитиною, хоч вона цьому перешкод не чинила. Кошти на утримання дитини потрібні, адже з кожним роком потреби дитини зростають.

Обираючи обвинуваченому міру та вид покарання, суд врахував ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного, обставини, що пом’якшують і обтяжують покарання.

Обставин, які згідно статті 66 Кримінального кодексу України, що пом’якшують покарання обвинуваченого не встановлено.

Обставин, які згідно статті 67 Кримінального кодексу України, обтяжують покарання обвинуваченого не встановлено.

Судом враховані результати досудової доповіді про обвинуваченого, складеної Попільнянським районним сектором філії Державної установи «Центр пробації» в Житомирській області № 797 від 20 червня 2018 року, з якої вбачається,  що виправлення особи можливе без позбавлення його волі або обмеження волі.

Зваживши на стан здоров'я обвинуваченого, його посередні характеристики суд вирішив обрати йому покарання у виді одного місяця арешту.

На вирок суду може бути подано апеляційну скаргу протягом семи днів з дня його проголошення.

З повним текстом рішення можна ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

 

За повідомленням прес-служби суду