Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постанова КГС ВС щодо пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста

05 березня 2019, 14:08

У справі № 911/1463/17 заступник керівника Кагарлицької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Кагарлицької міської ради звернувся до господарського суду з позовом до фізичної особи-підприємця про визнання укладеним договору про пайову участь замовника у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Кагарлика у запропонованій редакції.
Так, рішенням Кагарлицької міської ради від 23 лютого 2006 року встановлено, що при здійсненні нового будівництва об'єктів на території міста замовники перераховують грошові кошти на пайову участь у розвитку ІТСІ міста в розмірі 5 % від вартості будівництва об'єктів без урахування витрат на придбання обладнання та устаткування; затвердити порядок оформлення технічних умов по пайовій участі замовників у розвитку ІТСІ при будівництві об'єктів на території м. Кагарлика.

2 липня 2010 року Державна архітектурно-будівельна інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Київській області видала ФОП дозвіл на виконання будівельних робіт – "Реконструкція кінотеатру під центр торгівлі та дозвілля" за адресою: вул. К. Маркса, 2, м. Кагарлик, Київська область, із строком дії до 2 липня 2011 року.

Рішенням Ради від 27 вересня – 31 жовтня 2012 року, зокрема, встановлено, що при здійсненні нового будівництва, реконструкції, розширенні, капітальному ремонті об'єктів на території міста замовники перераховують грошові кошти по пайовій участі у розвитку ІТСІ міста в розмірі 5 % від вартості будівництва об'єктів без урахування витрат на придбавання обладнання і устаткування, та затверджено порядок залучення відповідних коштів.

11 березня 2015 року Департамент державного архітектурно-будівельного контролю у Київській області зареєстрував і видав ФОП декларацію про готовність об'єкта до експлуатації.

15 березня 2017 року Рада письмово звернулася до ФОП щодо підписання договору та сплати пайової участі 75 тис. грн (5 % від вартості будівництва). Однак ФОП договір не підписав, що й стало причиною звернення прокурора з позовом у цій справі.

Рішенням Господарського суду Київської області від 12 вересня 2018 року, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 29 листопада 2018 року, позов задоволено. Визнано укладеним між Радою і ФОП договір у редакції, наведеній у резолютивній частині рішення місцевого господарського суду. 

Залишаючи без змін оскаржувані судові рішення, колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верхового Суду погодилася з висновками попередніх судових інстанцій про наявність підстав для визнання укладеним між сторонами договору з огляду на відповідні законодавчі приписи.

З повним текстом постанови Верховного Суду можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79671357.

 

За повідомленням прес-служби суду