Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До державної власності повернуто земельну ділянку загальною площею 1147,833 га

04 березня 2019, 17:29

Новомосковська місцева прокуратура Дніпропетровської області звернулася до господарського суду Дніпропетровської області з позовом в інтересах держави в особі Новомосковської районної державної адміністрації та Піщанської сільської ради до товариства з обмеженою відповідальністю  про стягнення заборгованість з орендної плати, розірвання договору оренди земельної ділянки та повернення її державі в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю на користь Піщанської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області заборгованість зі по орендній платі у сумі 69 045,97 грн; розірвано укладений між Новомосковською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області та товариством з обмеженою відповідальністю договір оренди земельної ділянки та повернуто державі в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації земельну ділянку загальною площею 1147,833 га. (справа № 904/1494/17)

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду першої інстанції, товариство з обмеженою відповідальністю звернулося з апеляційною скаргою до Центрального апеляційного господарського суду.

Центральним апеляційним господарським судом було встановлено, що між Новомосковською районною державною адміністрацією (орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю (орендар) був укладений договір оренди землі, згідно з яким орендодавець надав, а орендар прийняв у строкове платне користування земельну ділянку водного фонду загальною площею 1147,833 га. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 10338861 грн 01 коп.  Згідно до умов договору орендна плата за користування земельною ділянкою вноситься орендарем у формі та розмірі 120556 грн на рік на розрахунковий рахунок Піщанської сільської ради.

Між тим, судом встановлений факт систематичного порушення відповідачем своїх зобов’язань з оплати орендної плати за користування земельною ділянкою, внаслідок чого у останнього виникла заборгованість за договором оренди земельної ділянки у розмірі 69 045,97 грн.

Вищевказаний факт, відповідно до статей 32, 34 Закону України «Про оренду землі» та відповідних пунктів договору оренди став підставою для розірвання договору.

Згідно статті 34 Закону України «Про оренду землі» у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. 

На підставі встановлених обставин справи, Центральний  апеляційний господарський суд залишив апеляційну скаргу без задоволення, а  рішення суду першої інстанції без змін.

 

За повідомленням прес-служби суду