Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Оксана Епель повідомила про тиск на неї з боку представника позивача

01 березня 2019, 12:51

На адресу ВРП надійшло повідомлення судді Шостого апеляційного адміністративного суду Епель Оксани Володимирівни про тиск та втручання у її професійну діяльність

У провадженні судді перебуває справа за позовом до Міністерства освіти і науки України, Національного агентства з питань запобігання корупції про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити дії.

На думку судді Епель О.В., під час апеляційного розгляду позивач та її представники втручаються в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя шляхом вчинення тиску та спроб дискредитації як її особисто, так і членів її родини.

Зокрема, під час судового засідання 21 листопада 2018 року представник позивача повідомила, що вона як директор аудиторської фірми самостійно провела ретельний аналіз поданих суддею декларацій та зазначила, що має «досвід і зв’язки для звернення до Національного агентства з питань запобігання корупції».

Епель О.В. зазначає, що такі дії особа вчиняє через незгоду з її як головуючого судді процесуальними діями.

21 січня 2018 року особа звинуватила суддю у вчиненні кримінального правопорушення під час виконання нею професійних обов’язків, стверджуючи, що у судовому засіданні вона «розпалює міжнаціональну ворожнечу» між мешканцями різних регіонів України, а також має відношення до корупційних схем, що може стати підставою для звернення до правоохоронних органів.

18 лютого 2019 року до суду надійшла «вимога про виконання», у якій повідомляється, що у разі її незадоволення представник позивача залишає за собою право звернутися до ВРП щодо притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Таким чином, суддя Епель О.В. вважає, що відбувається непряме втручання в її професійну діяльність.  

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Прес-центр судової влади України