Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проголошено рішення у справі про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Житомирської області

28 лютого 2019, 14:56

28 лютого 2019 року Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Токаревої М.С. у відкритому  судовому засіданні розглянув адміністративну справу № 240/5284/18  за позовом  Житомирської регіональної організації політичної партії "ЗА ЖИТТЯ"  про визнання протиправним та нечинним рішення Житомирської обласної ради від 25.10.2018 №1283.

Спір, зокрема, пов’язаний з тим, що оскаржуваним рішенням відповідачем рекомендовано запровадити мораторій  на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Житомирської області до моменту повного припинення окупації Російською Федерацією на території України. 

                                                                                                                                                           

Під час розгляду справи в суді представники Житомирської регіональної організації політичної партії "ЗА ЖИТТЯ"  наполягали на незаконності прийнятого Житомирською обласною радою рішення, оскільки  воно прийнято відповідачем всупереч положень Конституції України, інших Законів України та потенційно матиме вплив на осіб, які в будь-якій сфері матимуть намір використовувати російськомовний культурний продукт.  Крім того, на думку представників позивача,  рішення ради  не деталізує  на який саме  російськомовний   культурний продукт та у  яких формах  накладено мораторій.

В свою чергу,  в судовому засіданні представники Житомирської обласної ради  звернули увагу суду на те, що  прийняття такого рішення було необхідним заходом для боротьби у потужній гібридній війні, яку веде Росія; мало на меті  зменшення напруги у суспільстві, захисту українського інформаційного простору від впливів держави агресора та подолання наслідків тривалої лінгвістичної  русифікації.

Крім того,  представник відповідача акцентував основну увагу на тому, що рішення ради носить рекомендаційний характер та не обмежує  приватні права  як позивача так і інших осіб, що проживають на території  Житомирської області. 

                                                 

    За результатами розгляду справи  суд прийняв рішення на  користь Житомирської регіональної організації політичної партії "ЗА ЖИТТЯ".

    Оголошено  вступну та резолютивну частину рішення.

    З повним текстом судового рішення можна буде ознайомитись після його  виготовлення  та надіслання до Єдиного державного реєстру судових рішень.

 

За повідомленням прес-служби суду