Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародний день рідної мови у Вінницькому окружному адміністративному суді

22 лютого 2019, 10:32

Існує думка, що рідною мовою є та, якою кожен із нас бачить свої сни. Вона близька серцю, неповторна й найчарівніша. Саме рідною мовою ми думаємо, радіємо, переживаємо жалі та зізнаємося в коханні. Про красу рідного слова сказано чимало, та наскільки добре ми усвідомлюємо, перед якими викликами воно стоїть сьогодні?!  

Спеціально до Міжнародного дня рідної мови, який у світі відзначають 21 лютого, до ВОАС запрошено кандидата філологічних наук, доцента кафедри філології та гуманітарних наук КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти», голову правління ГО «Центр освітніх технологій»  Тараса Ткачука. У стінах ВОАС керівник апарату суду Сергій Климчук привітав лектора та ознайомив присутніх з історією появи свята.

Уже багато років науковець працює над дослідженням мовної ситуації на Вінниччині. Тарас Ткачук разом зі своєю командою може похвалитися великими напрацюваннями, адже з 2010 року дослідники провели ряд опитувань та поспілкувалися майже з 10 000 респондентів!

Сьогодні запрошений лектор із радістю поділився з колективом ВОАС інформацією, яка висвітлює реальне мовне становище в м. Вінниці та області. 

Слухачі дізналися, що визначає вибір мови дитини в білінгвальній сім’ї, яким чином впливає школа, коло друзів, коріння родини, історичні події країни та мали нагоду ознайомитися з портретом україномовного громадянина. Усе вищезазначене було підкріплено реальними показниками, отриманими під час опитувань у рідному регіоні.

Лекція змусила присутніх замислитися, тому співробітники ВОАС, не приховуючи власних емоцій, щиро дивувалися, ставили багато запитань та  наприкінці заходу подякували кандидату філологічних наук гучними оплесками. 

 

 

 

За повідомленням прес-служби суду