Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рівненський апеляційний суд залишив без змін вирок щодо винного у загибелі двох людей

20 лютого 2019, 18:27

Рівненський апеляційний суд залишив без змін вирок Рівненського районного суду від 19 листопада 2018 року, яким Мартинова В. визнано винним у загибелі двох людей, та призначено покарання за сукупністю злочинів - 8 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки.

Нагадаємо, смертельна аварія сталася 04 листопада 2017 року близько 18 год 29 хв, рухаючись в межах с. Біла Криниця Рівненського району Рівненської області, зі сторони м. Київ в напрямку м. Рівне, 54-річний мешканець м. Рівне Мартинов В., керуючи автомобілем «ВМW Х5», проігнорував спочатку жовтий сигнал світлофора для руху транспортних засобів, а далі - червоний сигнал світлофора, не зупинився перед дорожньою розміткою 1.12 (стоп-лінія), та допустив наїзд на пішоходів О.В. і О.М., які перетинали проїзну частину по регульованому пішохідному переході. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди 40-річна О.В. та 31-річна О.М. померли на місці події.

Крім того, Мартинов В. залишив пішоходів О.В. і О.М. лежати на проїзній частині та зник з місця події.

19 листопада 2018 року Рівненський районний суд визнав Мартинова В., який у день аварії перебув за кермом у стані алкогольного сп’яніння, винним за двома статтями Кримінального кодексу України: частина третя статті 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили загибель кількох осіб) та частини першої статті 135 (залишення в небезпеці), призначивши обвинуваченому покарання за сукупністю злочинів - 8 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки.

Вирок місцевого суду у Рівненському апеляційному суді оскаржив обвинувачений. В апеляційній скарзі, погодившись із кваліфікацією дій, доведеністю його вини, а також не оспорюючи фактичні обставини кримінального провадження, обвинувачений вважає вирок місцевого суду незаконним у частині призначення покарання у виді 8 років позбавлення волі. Вказує, що суд першої інстанції не в повній мірі врахував його незадовільний стан здоров’я та добровільне відшкодування потерпілим  260000, 00 грн. Просив призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки.

В запереченнях на апеляційну скаргу обвинуваченого Мартинова В. представник потерпілих адвокат Пузирко О. зазначає, що призначаючи остаточне покарання у виді 8 років позбавлення волі для Мартинова В. суд першої інстанції врахував всі пом’якшуючі обставини, в тому числі стан здоров’я обвинуваченого, зменшивши максимально можливе передбачене Законом покарання до 8 років.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ, заслухавши доводи обвинуваченого та його захисника, які просили суд змінити вирок та призначити менш суворе покарання, думку прокурора, потерпілих та їх представників, що заперечували щодо вимог апеляційної скарги та просили залишити вирок суду в силі як законний і обґрунтований, перевіривши матеріали кримінального провадження, а також обговоривши доводи апеляційної скарги, вирок місцевого суду залишив без змін, а апеляційну скаргу обвинуваченого — без задоволення.

 

За повідомленням прес-служби суду