Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова та заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду взяли участь у правовому практикумі

04 лютого 2019, 10:03

30 січня 2019 року голова Касаційного кримінального суду Станіслав Кравченко та заступник голови ККС ВС Валентина Щепоткіна взяли участь у правовому практикумі на тему «Презумпція невинуватості особи – основоположний конституційний принцип у кримінальному судочинстві України», який проходив на базі Національної академії прокуратури України.

Станіслав Кравченко під час виступу розповів про особливості реалізації принципу презумпції невинуватості, зокрема про міжнародні стандарти щодо визначення змісту «принципу презумпції невинуватості» та його закріплення в національному законодавстві. Доповідач також висвітлив проблемні питання відповідності інституту звільнення від кримінальної відповідальності принципу презумпції невинуватості та зауважив про гарантії дотримання цього принципу.

Особливу увагу голова ККС ВС звернув на останні моніторингові звіти щодо ситуації в Криму та в зоні проведення операції Об’єднаних сил.

Реформа кримінальної юстиції в Україні передбачає узгодження національного законодавства, зокрема в частині закріплення прав учасників кримінального провадження з міжнародними демократичними стандартами, зауважив Станіслав Кравченко. Він зазначив, що держава повинна гарантувати захищеність прав та законних інтересів будь-якої особи від незаконного, необґрунтованого обвинувачення, засудження, обмеження її прав та свобод. Однією з таких гарантій є наявність у системі злочинів проти правосуддя групи злочинів, які передбачають відповідальність за посягання на процесуальні права та інтереси підозрюваного, обвинуваченого (ст. 371–375 КК України). Оскільки особа, залучена до сфери дії кримінальної юстиції, з огляду на цей факт перебуває в уразливому стані, питання забезпечення прав і свобод людини у кримінальному провадженні заслуговує особливої уваги.

Доповідь заступника голови ККС ВС Валентини Щепоткіної була присвячена критеріям застосування презумпції невинуватості у кримінальному провадженні на підставі угод. Суддя визначила критерії застосування цього конституційного принципу у двох площинах – матеріальній і процесуальній.

Так, зокрема, якщо говорити про процесуальний аспект, то мова може йти, у тому числі, про дотримання процедури кримінального провадження, забезпечення безсторонності суду під час кримінального провадження, правил дослідження доказів і визнання їх допустимості, забезпечення права на захист та виконання вимог щодо законності судових рішень.

Враховуючи особливості презумпції невинуватості на підставі угод у кримінальному провадженні, Валентина Щепоткіна проаналізувала реалізацію принципу презумпції невинуватості на конкретних прикладах судової практики.

За повідомленням прес-служби суду