Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення прес-служби Донецького апеляційного суду щодо публікацій у газеті «Вперед»

01 лютого 2019, 09:24

У бахмутській щотижневій газеті «Вперед» було опубліковано статті «Семнадцать бахмутских квартир – для жрецов Фемиды» у випуску від 23.01.2019.(автор – Григорій Карасєв) та «Почем бахмутское жилье для слуг Фемиды» у випуску від 30.01.2019. (автор – Костянтин Рохмаль) щодо придбання службових квартир для суддів та апарату Донецького апеляційного суду.

Зазначені публікації носять провокаційний характер та мають на меті формування у громадян негативної думки про діяльність Донецького апеляційного суду та про судову систему загалом. З метою недопущення таких наслідків та надання громадянам виключно достовірної інформації, Донецький апеляційний суд повідомляє наступне:

В період з 19 по 21 грудня 2018 року Донецьким апеляційним судом за рахунок коштів державного бюджету було придбано 17 службових квартир для суддів та працівників апарату суду, які у зв’язку з переміщенням установи переїхали з тимчасово окупованої території.

В публікації від 30.01.2019. акцентується увага на тому, що у попередньому році ціни на квартири були нижчими ніж ті, за якими житло було придбане у 2018 році. На це повідомляємо, що квартири купувалися за ринковими цінами, але у зв’язку з різким зростанням попиту на житло, ціни на вторинному ринку нерухомості за цей час значно змінилися. Також звертаємо увагу, що квартири були придбані в межах наданого державою бюджету та у визначених законодавством розмірах.

Зазначаємо, що та обставина, що державою були виділені гроші для придбання службового житла для колективу суду, є прикладом піклування держави про своїх службовців та нічого осудного в цьому немає. До того ж, судді, у разі потреби, мають право на забезпечення службовим житлом за місцем знаходження суду органами місцевого самоврядування, відповідно до ст.138 Закону України «Про судоустрій та статус суддів».

Довідково: У вересні 2014 року приміщення Апеляційного суду Донецької області у м. Донецьку захоплені незаконними збройними формуваннями, у зв’язку з чим діяльність суду у м. Донецьку з цього дня призупинена. Роботу Апеляційного суду Донецької області відновлено з 26 травня 2015 року за новою юридичною адресою: м. Артемівськ, вул. Леніна, 10 (перейменовано у м. Бахмут, вул. Свободи,10). У зв’язку з цим, судді та працівники апарату суду були вимушені виїхати з тимчасово окупованої території та винаймати житло. Тому виникла необхідність у забезпеченні їх службовим житлом.

За повідомленням прес-служби суду