Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позбавлення волі на 3 роки за скоєння ДТП у нетверезому стані

31 січня 2019, 18:17

Рівненський апеляційний суд скасував вирок Сарненського районного суду від 19 квітня 2018 року в частині призначеного покарання, яким місцевий суд застосував до обвинуваченого статтю 75 Кримінального кодексу України та звільнив від відбування основного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 3 роки. Суд апеляційної інстанції ухвалив новий вирок, яким Сергія К. з Клесова, що в Сарненському районі, визнано винуватим за частиною другою статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху, якщо вони заподіяли тяжке тілесне ушкодження) та призначив покарання — 3 роки позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами на такий же строк.

Дорожньо-транспортна пригода за участі трьох транспортних засобів сталася більш ніж два роки тому — 30 жовтня 2016 року. Одразу після 17-ї години у селищі Клесів місцевий житель Сергій К., керуючи автомобілем «Volkswagen Passat B5», удвічі перевищивши швидкість з допустимих 60 кілометрів, спершу зіткнувся з автомобілем «Nissan Teana», що рухався у попутному напрямку. Після чого виїхав на зустрічну смугу й допустив зіткнення з автомобілем «Jeep Cherokee». За кермом позашляховика перебував Ігор Г., який у результаті зіткнення отримав тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя в момент заподіяння.

Лікарі діагностували у потерпілого забійні рани обличчя, перелом кісток лицевого скелета, забій головного мозку важкого ступеня, що зумовило мозкову кому, в якій Ігор Г. перебував понад два тижні, ще кілька місяців пішло на лікування та реабілітацію.

Вироком Сарненського районного суду від 19 квітня 2018 року Сергія К. визнано винуватим за частиною другою статті 286 Кримінального кодексу України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі строком 5 років з позбавленням права керування транспортними засобами строком 3 роки. Суд звільнив обвинуваченого від відбування основного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 3 роки.

Не погодившись з вироком місцевого суду, прокуратура оскаржила його в апеляційному порядку. В апеляційній скарзі прокурор, погодившись із кваліфікацією дій обвинуваченого, доведеністю його вини, а також не оспорюючи фактичні обставини кримінального провадження, вважає вирок місцевого суду незаконним у частині звільнення  обвинуваченого, оскільки суд не врахував ту обставину, що обвинувачений перебував за кермом у день аварії в стані алкогольного сп’яніння.  Державний обвинувач під час судового розгляду наполягав на призначенні обвинуваченому реального покарання — 5 років позбавлення волі.

Заслухавши думку прокурора, доводи обвинуваченого та його захисника щодо залишення вироку суду без змін, пояснення потерпілого та його представника, які наполягали на призначенні обвинуваченому тюремного ув­’язнення, Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційну скаргу прокурора задовольнив частково.

Вирок Сарненського районного суду від 19 квітня 2018 року стосовно Сергія К. у частині призначеного покарання скасував та ухвалив новий вирок, яким Сергія К. визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 286 Кримінального кодексу України, та призначено  покарання — 3 роки позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами на такий же строк.

Відбуватиме покарання обвинувачений з дня звернення вироку суду до виконання.