Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся політико-правовий форум «Перспективи та стратегії для України на 2019 рік»

02 жовтня 2018, 10:56

Суддя Великої Палати Верховного Суду, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, виступаючи на Політико-правовому форумі «Перспективи та стратегії для України на 2019 рік», зазначив, що судова реформа стала відповіддю на суспільний запит, який полягає у потребі системних та глибинних змін. Так само судова система потребує підтримки громадянського суспільства на шляху до реалізації цих змін.

Розглядаючи питання довіри до судової системи, необхідно пам’ятати про передумови формування цієї довіри. Авторитет судової влади залежить від якості судових рішень. Вмотивовані прогнозовані судові рішення здатні сформувати позитивне ставлення до судів і суддів, сказав суддя Верховного Суду.

Однак продовжують існувати проблеми, які відбиваються на якості судочинства. До них слід віднести питання щодо організації роботи судів, навантаження на суддів тощо. Попереду – робота з оновлення положень Кодексу суддівської етики та підготовки коментаря до нього, а також оновлення Правил поведінки працівника суду, розроблення стандартів організації роботи у судах, які потім необхідно буде запровадити на практиці. Щоб налагодити роботу судів, потрібно пройти період адаптації, наголосив Олег Ткачук.

За його словами, на сьогодні питання наповнення кадрів та зміни структури судів є викликом, проте з часом ситуація налагодиться та вирівняється, і тоді можна буде побачити позитивний ефект перетворень. Для настання цих змін і досягнення кращого результату необхідно, щоб над розв’язанням проблем представники державних органів та юридичної спільноти працювали разом.

«Коли мова йде про роботу нового Верховного Суду, кожна справа, а особливо ті, які розглядає Велика Палата, має важливе значення, тому що правові позиції Верховного Суду впливають на розвиток права та формують судову практику. Судді Верховного Суду наполегливо працюють над удосконаленням роботи Суду для забезпечення результативності змін, які відбулися в судовій системі», – зауважив Олег Ткачук.

В рамках заходу темами для дискусії стали, зокрема: довіра до судової влади, перші результати судової реформи, єдність судової практики, судові рішення Верховного Суду як фактор зміцнення авторитету судової влади, доступ до правосуддя, європейські стандарти у сфері судочинства.

Присутні на форумі правники, судді, адвокати, прокурори, політики, представники бізнесу зібралися для створення постійної платформи для обговорення та вирішення актуальних питань у сфері правозастосування і професійної комунікації.

За повідомленням прес-служби ВС