Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вивчення міжнародних стандартів та національного законодавства щодо протидії домашньому насильству

17 вересня 2018, 16:16

17 – 21 вересня  2018 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів.

Відповідно до стандартизованої  програми, в межах  підготовки будуть проведені тренінги на теми:“Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством ” (17-18 вересня ) та “Професійна психологічна адаптація до суддівської діяльності”(20 вересня).  

Основне завдання тренінгів  виявлення індивідуальних потреб суддів щодо вдосконалення, стимулювання їх до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання, по закінченню яких буде проведено  оцінювання слухачів, судді  тренери заповнять анкети оцінювання, з якими буде ознайомлений кожен суддя  слухач.

Підготовку відкрив Анатолій Огородник, директор Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України, суддя у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України.

Для проведення підготовки запрошені судді Апеляційного суду Чернівецької області: Онуфрій Колотило,  Галина СтанковськаІгор Лисак, а також суддя у відставці Валентина Чупікова.

Розпочалась  підготовка суддів з проведення нового навчального курсу “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством”. Зазначений курс був розроблений Національною школою суддів України спільно з Женевським центром демократичного контролю за збройними силами (DCAF) та Громадською організацією “Ла Страда –Україна” за підтримки Програми USAID “Нове правосуддя”.

 Основне завдання тренінгу “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством” – поглибити теоретичні знання з особливостей розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством відповідно до міжнародних стандартів та розвинути практичні навички для вирішення проблемних ситуацій, які виникають під час розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством. Для  проведення тренінгу запрошено суддів - тренерів, які пройшли підготовку на триденному тренінгу для викладання зазначеного курсу:  Світлану Мілінчук – суддю  Садгірського районного суду м. Чернівців, Євгена Нестеренка – суддю Першотравневого районного суду м. Чернівців.

Програмою підготовки суддів  заплановано обговорення особливостей розгляду кримінальних справ про корупційні злочини та справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією і судової практики щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов’язані з корупцією, дану тематику розкриє Онуфрій Колотило.

Інтерактивний тренінг “Професійна психологічна адаптація до суддівської діяльності” проведуть завідувач кафедри психології та філософії Буковинського державного медичного університету, доктор психологічних наук, професор  –  Алла Борисюк  та суддя  Апеляційного суду Чернівецької області  –   Ігор Лисак.

Програмою тренінгу передбачено розгляд та обговорення проблемних питань щодо психологічних особливостей суддівської діяльності. Значну увагу буде приділено роботі суддів у малих групах, слухачі візьмуть участь у рольовій грі  щодо психологічного аспекту спілкування з учасниками судового процесу.

Цікавими та корисним будуть інтерактивні лекції з використанням презентації Power Point щодо підвищення рівня професійного самовизначення та самоусвідомлення. Судді – слухачі  ознайомляться  із сутністю та психологічними особливостями процесу професійного вигорання, шляхами профілактики професійного вигорання у суддівській діяльності.

Після закінчення заходу учасники  підготовки  поділяться враженнями та висловлять свої побажання та пропозиції.

За повідомленням прес-служби НШСУ