Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визначився з покаранням військовослужбовцю, що самовільно залишив військову частину

20 серпня 2018, 10:23

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва закінчено розгляд кримінального провадження і ухвалено вирок відносно громадянина П., 1991 року народження, не судимого, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 407 КК України (а саме у  самовільному залишенні військової частини військовослужбовцем (крім строкової служби) тривалістю понад один місяць).

Згідно з тексот вироку, обвинувачений, 01.04.2014 П. був призваний Очаківським РВК Миколаївської області для проходження військової служби за мобілізацією в Збройних Силах України. На підставі наказу командира однієї з військових частин від 01.04.2014 молодший сержант П.  зарахований  до списків особового складу частини, поставлений на всі види забезпечення та призначений на посаду старшого механіка групи підготовки та військового ремонту спеціальної інженерної служби зазначеної військової частини.

Молодший сержант П. будучи  військовослужбовцем призваним за мобілізацією, з метою тимчасово ухилитися  від виконання обов’язків військової служби, в порушення  вимог ст.ст. 9,11,14,16,37,40,221 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, ст.ст. 2,4, 6 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, п.п. 1, 3 ч.2 ст.24 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», самовільно залишив  військову частину та перебував за межами свого  проживання, де проводив час на власний розсуд, не пов’язуючи його з виконанням обов’язків з військової служби до 08:00 години 28.11.2016.

 

Обвинувачений свою вину у вчинені кримінального правопорушенні визнав у повному обсязі та показав, що   в 2014 році  за мобілізацією був призваний Очаківським РВК Миколаївської області  на військові збори  на 45 суток, які проходив у одній з військових частин м. Миколаєва. В жовтні 2014 року їх мали відправити  до Яворівського полігону  Львівської області  для подальшого проходження військової служби  в танковому підрозділі, від чого він відмовився  через  хвору матір, про що усно повідомив  свого командира і самовільно поїхав додому. У військову частині прибув в листопаді 2016 року, після чого був звільнений  із військової служби  з подальшим постановленням на облік в Очаківському РВК Миколаївської області. У 2018 році його викликали до прокуратури де повідомили про вчинене ним кримінальне правопорушення. У вчиненому щиро розкаявся.

Крім власного визнання вини, обвинувачений повністю погодився зі всіма доказами, що були зібрані під час досудового розслідування, які підтверджують його винуватість у вчинені злочину згідно обвинувального акта, відмовившись, від їх дослідження під час судового розгляду.

Суд визнав П. винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 407 КК України та призначив йому покарання у вигляді 2 (двох) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнив його від відбування покарання з випробуванням на строк 1 (один) рік..

Вирок суду направлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень (справа № 489/3667/18).

Зазначимо, що вирок суду не набрав законної сили. 

 

За повідомленням прес-служби суду