Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нетверезі водії: Липоводолинський суд Сумської області оприлюднив дані адміністративних проваджень

27 липня 2018, 15:49

Згідно з обліково-статистичними даними за перше півріччя 2018 року до місцевого суду надійшло 38 справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, з них: розглянуто з накладенням адміністративних стягнень у виді штрафів та позбавлення права керування або без такого – 28 справ, закрито провадження у 4 справах у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення та через закінчення строку для накладення адміністративного стягнення, повернуто один матеріал на дооформлення, 5 справ складав залишок нерозглянутих матеріалів станом на 01 липня 2018 року.  

Аналіз змісту винесених суддями місцевого суду постанов про накладення адміністративних стягнень свідчить про те, що 9 водіїв керували транспортними засобами у нетверезому стані, перебуваючи у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, при цьому, найгірший результат тесту при медичних оглядах таких осіб на визначення стану сп’яніння показав 2,7 ‰ (проміле) алкоголю, що більш ніж у 13,5 разів перевищує допустиму норму, а найменший результат – 1,32 ‰ (проміле), що більш ніж у 6 разів перевищив норму. 

У 19 постановах місцевого суду установлено факти відмови осіб, які керували різними транспортними засобами, від проходження у встановленому порядку оглядів на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння на місці зупинки у присутності двох понятих.

Примітним є також випадок, коли суд застосував основне стягнення у виді максимального розміру штрафу в розмірі 40800 грн. із накладенням додаткового стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами на максимальний строк – 10 років.

Таке рышення суд прийняв з огляду на те, що водій, який керував автомобілем у нетверезому стані, раніше вже двічі притягався до відповідальності протягом року за аналогічні правопорушення.

Загальна сума стягнутих за проаналізований період суддями місцевого суду штрафів за вчинені проступки складає 377400 грн., розмір добровільно сплачених штрафів складає 102000 грн., 23 водія позбавлені прав керування транспортними засобами на певні строки.

         За повідомленням прес-служби                                                     

 

Довідково: Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, - тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10200 грн.) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч.1 ст. 130 КУпАП).

Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, - тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20400 грн.) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки і на інших осіб - накладення штрафу у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого (ч.2 ст. 130 КУпАП).

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, -тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (40800 грн.) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років і на інших осіб - накладення штрафу у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого (ч.3 ст. 130 КУпАП).